
Nyt om fagbevægelsen i Myanmar
4. marts 2021
Blodigste dag siden kuppet. Myanmar i ny politisk krise
Onsdag blev den hidtil blodigste dag i Myanmar med mindst 38 dræbte, siger FN. Blandt andet viser en video fra Yangon militærfolk skyde ind i en ambulance, hvorefter de slår og sparker ambulanceredderne for til sidst at arrestere dem.
Samtidig tiltager den politiske krise, idet medlemmer af det opløste parlament (med overvældende flertal til Aung San Suu Kyis parti, NLD) har dannet en komité, der erklærer sig som den lovligt valgte regering af Myanmar. Komiteen har stemplet militærregimet som terrorister og dannet en alternativ regering med fire ministre. CTUM har udsendt en erklæring, som støtter komiteen, udnævnelsen af de fire ministre – og helt specifik “skyggearbejdsministeren”.
3. marts 2021
Video viser militæret skyde ind i ambulance og slå og sparke redderne
Formand for Industrial Workers Federation of Myanmar (IWFM) Khaing Zar Aung, som har sendt videoen til Ulandssekretariatet, skriver:
“The Myanmar Military is committing war crimes. They stopped a ambulance that came to carry injured protester. The military/police force shot the injured person inside the ambulance and tortured the health workers and arrested them. It happened today 3rd of March, 2021 in North Okkalapa township, Yangon. There are many dead shoots in different townships and regions. There are many dead cases.”
Om den voldsomme video og situationen i Myanmar siger næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation og formand for Ulandssekretariatet Bente Sorgenfrey:
”Jeg er dybt rystet. Myanmars regering har overskredet en grænse. Vi er forbi det punkt, hvor man kan tale om politi mod demonstranter, militær mod fredelig civil ulydighed eller regering mod civilsamfundet. Militærregimet er trådt ind i et mørke med død, foragt for liv og forbrydelser mod de mest grundlæggende menneskerettigheder. Uanstændigt og rædselsfuldt”.
ADVARSEL: Stærke billeder
1. marts 2021
CTUM fordømmer militærets brud på arbejdernes forsamlings- og ytringsfrihed
CTUM (Confederation of Trade Unions in Myanmar) har mandag udstedt en erklæring, hvori de fordømmer militærets nedslag mod arbejdernes forsamlings- og ytringsfrihed ved bl.a. at erklære 16 faglige sammenslutninger ulovlige (se nedenfor) og sigte fagforeningsledere for brud på den offentlige orden:
I erklæringen skriver CTUM bl.a.:
“In doing so, the regime is destroying the young Tripartite nature, the young Industrial
Relations nature of both our workers and employers. Whether the above organizations
are registered or not is not the issue but working as organized groups and providing
training on understanding on the democratic elections of the trade unions, the
understanding of the need to negotiate, the studying of the Labor Law, the study and
practice on the Violence Against women, Eradication of Child labor, Eradication of
Forced Labor, opening the eyes of the workers to Occupational safety and Health,
preparing the works for the Digital revolution, preparing the workers for the Sustainable Development Goals, helping the Migrant Labor, helping out in the Covid 19 sanitization and support are what all these organizations do and it is crime to declare these organizations illegal.”
Faglige sammenslutninger erklæret ulovlige
Militæret har fredag erklæret 16 faglige sammenslutninger ulovlige. De omfattede er registreret som NGO’er og ikke som fagforbund, og det har militæret udnyttet til at fratage dem deres ret til at forsamles. De 16 sammenslutninger er:
1) All Burma Federation of Trade Unions (ABFTU)
2) Let’s Help Each Other (LHEO)
3) Future Light Center (FLC)
4) Action Labour Right (ALR)
5) All Myanmar Trade Unions Network (AMTUN)
6) Agriculture Freedom of Myanmar (AFM)
7) Association for Labour and Development (ALD)
8) Federation of Garment Workers Myanmar (FGWM)
9) Labour Action Group (LAG)
10) Labour Power Group (LPG)
11) We Generation Network
12) Young Chi Oo Workers’ Association (YCOWA)
13) Solidarity Trade Unions Myanmar (STUM)
14) Coordination Committee of Trade Unions (CCTU)
15) Myanmar Petroleum Worker labor federation(MPWLF)
16) Industrial Women Workers Organization (IWWO)
Registrerede fagforbund samt hovedorganisationen CTUM er fortsat lovlige trods sigtelser mod fagforeningsledere og opfordringer til at forlade fagbevægelsen, som Ulandssekretariatet tidligere har omtalt. Formand for Industrial Workers Federation of Myanmar (IWFM), Khaing Zar Aung, frygter dog, at militæret også vil ramme dem, enten ved at erklære forbundene ulovlige eller ved at udstede arrestordre på bevægelsens ledere og anklage dem for brud på lov 505, der bl.a. bruges til at begrænse ytringsfriheden. Det skriver hun i en mail til Ulandsskretariatet.
26. februar 2021
Myanmars militær erklærer valget i november ugyldigt
Formanden for Myanmars valgkomité, Thein Soe, som er udpeget af militæret, har fredag erklæret parlamentsvalget i november ugyldigt. Ved valget fik Aung San Suu Kyi’s parti, NLD, 83% af stemmerne og dermed 369 sæder i parlamentet, imens militærets parti, USDP, led et stort nederlag med 30 sæder i parlamentet. Siden valget har militæret klaget over påstået valgsvindel og truet med at “reagere” på det. Uafhængige valgobservatører har dog ikke fundet beviser for valgsvindel.
Beslutningen om at erklære valget ugyldigt kommer bare få timer efter, at Storbritannien har udstedt nye sanktioner mod Myanmar, og samtidig med at lokale medier rapporter om skud affyret omkring Yangon Universitet, hvor politiet forgæves forsøger at opløse demonstrationer med hundredvis af unge.
WATCH: Hundreds of young demonstrators didn’t go home even after ‘gunfire’ twice in Hledan. And this is the 3rd attempt police tried to disperse the crowd. It’s a total disaster today in Yangon. #WhatsHappeningInMyanmar pic.twitter.com/XDJnCcoFeB
— Mratt Kyaw Thu (@mrattkthu) February 26, 2021
25. februar 2021
Formand for Industrial Workers Federation of Myanmar (IWFM), Khaing Zar Aung, opfordrer det internationale samfund til at boykotte Myanmar
“My country needs you: No cooperation, no recognition and no business with the military junta in Myanmar” skriver hun i denne artikel hvor hun kommer med en række helt konkrete opfordringer til det internationale samfund, herunder at virksomheder ophæver alt samarbejde, der har eller kunne have forbindelse til militæret, stopper deres investeringer i landet indtil militæret opgiver deres kup, og at verdens regeringer indfører omfattende økonomiske sanktioner mod Myanmar. Desuden opfordrer hun EU til at opsige deres Everything but Arms (EBA), som giver et udviklingsland som Myanmar toldfri adgang til EU’s marked. Dette er særligt opsigtsvækkende, da fagbevægelsen har kæmpet for netop denne aftale.
25. februar 2021
Myanmars militær strammer skruen
Militæret prøver at drive kiler ind i fagbevægelsen ved at true eller overtale tillidsvalgte til at kvitte bevægelsen. Det er lykkedes i enkelte tilfælde, hvor frafaldet så hurtigt bliver omtalt på sociale medier – hvilket CTUM tilskriver regeringen. CTUM noterer, at der er en reel fare for, at flere vil føle sig truet til at forlade bevægelsen. Også arbejdsgiverne er under pres. Fabriksejere har fået besked på at åbne på mandag, og at alle arbejdere, der ikke møder, skal fyres. CTUM er bekymret for, hvad det vil betyde for den civile ulydighedskampagne og opfordrer til, at den beholder fremdriften og finder på nye metoder til at fortsætte demonstrationerne.
24. februar 2021
Myanmar slår til mod fagforeningsledere
Politiet i Myanmar har sigtet fremtrædende fagforeningsledere for opfordringer til brud på den offentlige orden. Det oplyser hovedorganisationen CTUM. I alt 27 er sigtet, men kun navnene på otte er kendt. Politiet anvender en paragraf i straffeloven mod fagforeningslederne, som forbyder ytringer, der har til hensigt at opskræmme befolkningen eller som opfordrer til forbrydelser mod staten eller den offentlige orden. Straffen er op til to års fængsel.
23. februar 2021
Politiet jagter fagforeningsmedlemmer
Militærpolitiet foretager husundersøgelser i hostels omkring Yangon, hvor kvindelige tekstilarbejdere bor. Det sker i jagten på fagforeningsaktivister, siger Ulandssekretariatets kilder. Kvinderne er mellem 20 og 30 år og er rejst fra landområder for at arbejde i industrien. Politiet er nogle steder blevet bremset af vrede naboer.

22. februar
Generalstrejke og massedemonstrationer
Anslået 8-10 millioner fra hele Myanmar deltager i generalstrejke og massedemonstrationer for at protestere mod militærkuppet. Tjenestemænd, piloter, lokomotivførere, læger, tekstilarbejdere og mange andre møder ikke længere op på arbejde.
19. februar 2021
Internationale tøjbrands er bekymrede
Store tøjmærker, som har interesser i tekstilindustrien i Myanmar, udtrykker bekymring for militærstyret. I en fælles erklæring fra den faglige sammenslutning på industriområdet, IndustriALL, udtrykker firmaer som H&M og danske Bestseller bekymring for situationen efter militærkuppet og støtte til menneskerettigheder som forsamlings- og ytringsfrihed. Erklæringen er udsendt på vegne af ACT (Action, Collaboration, Transformation), som er et samarbejde mellem IndustriALL og 21 brands indenfor beklædning om at respektere arbejdstagerrettigheder, forhandle overenskomster og sikre ordentlige job i tekstilindustrien.
18. februar 2021
Pres på demonstrerende tekstilarbejdere
Der bliver lagt pres på arbejdere i Myanmars tøj-, sko- og læder-produktion, som har tilsluttet sig demonstrationerne mod militærkuppet. Arbejderne har fået besked om, at de vil blive afskediget efter tre dages fravær. Myanmars industriarbejderforbund, Industrial Workers’ Federation of Myanmar (IWFM), opfordrer i en erklæring alle leverandører i tøj-, sko- og læderproduktionen til at respektere arbejdernes grundlæggende rettigheder og til at undlade at straffe arbejdere, som deltager i fredelig modstand mod militærkuppet.
17. februar 2021
Militæret skyder med skarpt og offentligt ansatte er under pres
Demonstrationerne vokser i Myanmars største by, Yangon, hvor parkerede biler med motorhjelmene åbne spærrer større vejkryds for at afskære sikkerhedsstyrker vejen. I Mandalay fortsætter demonstrationerne også, og politi og militær har skudt med skarpt. Beboere i området fortæller medier, at de har hørt mindst 15 skud, og at en ambulance er blevet ramt. Se Facebook-video her.
Offentligt ansatte, som deltager i den civile ulydighedskampagne/demonstrationerne mod militærkuppet bliver suspenderet. Hovedorganisationen CTUM (Confederation of Trade Unions in Myanmar) forsøger at støtte dem med mad, kontanter, tag over hovedet og juridisk bistand.
16. februar 2021
Mere end 100 sårede demonstranter i Mandalay
Militæret i Myanmar slår hårdt ned på de voksende demonstrationer i Mandalay. Mere end 100 demonstranter er ifølge mediet The irrawaddy såret – heriblandt 10 alvorligt såret. Ifølge beretninger ankom militær tirsdag aften i seks lastbiler til en demonstration i Chanmyathazi-kvarteret, hvor de angreb demonstranter, som slog på gryder og pander. Det skete efter sikkerhedsstyrker mandag d. 15. februar bl.a. affyrede luftgeværer med blyhagl mod demonstranter i byen.
15. februar 2021
Opfordring til virksomheder om at fordømme militærkuppet
Myanmars industriarbejderforbund, Industrial Workers’ Federation of Myanmar (IWFM), opfordrer i en erklæring internationale fagbevægelser til at gå i dialog med store vestlige varemærker, som får produceret deres varer i Myanmar. Målet er at få varemærkerne til offentligt at fordømme militærkuppet og sikre, at de ikke har underleverandører i deres varekæde, som har forbindelser til eller er ejet af Myanmars militær, samt at arbejdere og fagforeningsledere hos deres underleverandører ikke straffes for at deltage i demonstrationerne mod militærkuppet.
13. februar 2021
Militæret suspenderer lovgivning, som skulle beskytte borgernes frihed og sikkerhed
Militærregimet har annonceret en ændring af ”borgernes personlige friheds- og sikkerhedslovgivning”, så det blandt andet ikke længere er nødvendigt at udstede arrestordrer, og så det nu er muligt at tilbageholde borgere i mere end 24 timer uden en dommerkendelse.
12. februar 2021
Fanger løsladt og koordinerede angreb på lokalsamfund
Mere end 2000 fanger er i løbet af dagen blevet løsladt af militæret. Om aftenen er adskillige bydele blevet angrebet. Fremmede med store knive, kæppe og benzin er trængt ind i flere bydele for at terrorisere borgerne, som har oprettet selvbestaltede vagtværn i et forsøg på at beskytte sig. Angrebene sker simultant og virker ifølge Ulandssekretariatets kilder koordinerede.
10. februar 2021
ILO: Myanmar skal respektere forsamlingsfriheden og genoprette demokratiet
I kølvandet på militærkuppet udsender ILO en erklæring, hvor ILO’s generalsekretær, Guy Ryder, understreger, at arbejdere og arbjedsgivere skal garanteres retten til at demonstrere fredeligt uden at blive udsat for vold eller trusler. ILO’s generalsekretær opfordrer desuden til, at demokratisk orden og civilt styre genoprettes i Myanmar.
Opdateret tidslinje over begivenhederne i Myanmar
(Eksternt link til Al-Jazeera på engelsk)