Formand for Myanmars hovedorganisation: ILO skal huske sin rolle i Myanmars demokratiske udvikling
Myanmars militærjunta og den nyligt etablerede civile regering (National Unity Government, NUG), som bl.a. består af medlemmer af det demokratisk valgte parlament, som militærjuntaen opløste ved et kup 1. februar, har begge anmodet om at repræsentere landet ved ILO’s internationale arbejdskonference (ILC), som starter torsdag i denne uge.
Når to delegationer søger at repræsentere et land, kan ingen af dem deltage, før en komite, som godkender landenes delegationer, har truffet en beslutning, lyder det fra en kilde tæt på ILO ifølge det uafhængige burmesiske medie Myanmar Now.
ILO er FN’s organisation for arbejdsmarkedsspørgsmål, og den årlige konference den eneste hvor FN’s 187 medlemslande deltager ud fra trepartsmodellen med repræsentanter fra regering, fagbevægelse og arbejdsgivere.
Selvom konferencen starter i denne uge, har komiteen endnu ikke truffet en beslutning om Myanmars deltagelse, men det bør de gøre til fordel for NUG, lyder det fra den burmesiske fagbevægelse med hovedorganisationen CTUM’s formand Maung Maung i spidsen.
CTUM er selv en del af den delegation, NUG vil stille med ved konferencen, hvorimod de ikke anerkender militærjuntaen som legitim repræsentant og derfor heller ikke vil tage del i en militærledet delegation.
ILO afgørende for Myanmars demokratiske udvikling
I en opfordring fra CTUM til den internationale fagbevægelse om at lægge pres på ILO, skriver Maung Maung, at man skal huske den betydning, ILO havde for Myanmars vej ud af det forrige militærregime, som holdt landet i et jerngreb fra 1988-2011:
”Efter at FN-systemet, EU, ASEAN og mange regeringer havde været sat ud af spillet i mere end 20 år af det tidligere militærregime, blev ILO’s brug af artikel 33 den afgørende faktor, der ændrede hele dynamikken omkring hvordan 1988-regimet reagerede på økonomisk pres,” skriver han og refererer til de økonomiske sanktioner, ILO indførte mod regimet i 1999 og som i sidste ende førte til dets sammenbrud.
“Jeg tror ikke, jeg tager fejl, når jeg siger, at alle kendere af Myanmar og talspersoner fra regeringer, arbejdsgivere og arbejdstagere såvel som ILO’s ledelse kender de historiske og konkrete skridt, ILO tog gennem to årtier som følge af sin forpligtelse til at få Myanmar ledt i en demokratisk retning.”
”Det nye militærregime har ligesom sine forgængere forkastet den opmærksomhed, tid og penge, Myanmar har fået i støtte fra ILO gennem de seneste 15 år.”
Militæret er ikke ligeværdig part
”Det er på tide, at ILO fortæller Myanmars militær, at når de dræber folk i deres eget land, fyrer offentligt ansatte, bomber etniske landsbyer, så gør det ondt på ILO. Og indtil magten er givet tilbage til de demokratisk valgte, til der er udført uafhængige undersøgelser af de dræbte fagforeningsaktivister, butiksejere arresteret for at donere mad til demonstranter er blevet løsladt, offentligt ansatte er blevet genansat, erklæringen om at fagforeninger er ulovlige er blevet ophævet, indtil da skal man ikke tillade regimet at side med ved ILC som en ligeværdig part,” skriver han og fortsætter:
”ILO er den eneste organisation inden for FN, der har været med gennem alle årene i Myanmars demokratiske omstilling. Alle trepartsmedlemmerne, også regeringerne og arbejdsgiverne, ved dette,” skriver han og opfordrer den internationale fagbevægelse til at presse ILO til at træffe en beslutning.
Det er dog muligt, at både NUG og militærjuntaen vil blive nægtet adgang til konferencen.
I sidste uge lagde en anden FN-organisation, Verdenssundhedsorganisationen WHO, an til både at ekskludere NUG og militærjuntaen fra deres næste møde men afventer nu en beslutning højere oppe fra i FN.
Fagbevægelsen giver legitimitet
CTUM’s opbakning og deltagelse i NUG’s delegation er afgørende for at den kan være repræsentativ for landet og sørge for, at Myanmar overholder ILO’s konventioner, lyder det fra NUG’s arbejdsminister, Kyaw Ni.
Til Myanmar Now siger han, at delegationens legitimitet både bygger på deres fundament i det demokratisk valgte parlament, men også i kraft af deres gode relation til fagbevægelsen og som modvægt til militærjuntaens overtrædelse af menneskerettigheder:
”Militæret har overtrådt menneskerettighederne og gjort umenneskelige ting ved deres eget folk. Der har også været mange overtrædelser af arbejdstagerrettigheder mod både arbejdere og offentligt ansatte,” siger han og refererer til forbuddet mod faglige organisationer og massefyringen af offentligt ansatte for deres deltagelse i den civile ulydighedskampagne, som CTUM opfordrer deres medlemmer til at deltage i.