
Corona-indsats har sikret Burundis fagbevægelse plads ved det politiske forhandlingsbord

”Vi har været nødt til at gå mod strømmen,” konstaterer Nsavyimana Celestin. Han er formand for Burundis hovedorganisation COSYBU, og med strømmen mener han den gængse fortælling om Covid-19 i Burundi.
I de første måneder af pandemien hævdede det østafrikanske lands præsident, at ”det ville være beskyttet af Gud”. Og selvom Burundi i juni fik en ny præsident, der ændrede den politiske linje fra benægtelse til en anerkendelse af virussens eksistens, medførte det ikke egentlige tiltag for at bekæmpe den.
COSYBU så det derfor som fagbevægelsens opgave at bidrage til at få landet igennem krisen på bedste vis.
Hovedorganisationen organiserer ansatte fra 36 forbund i bl.a. hospitals-, sundheds-, undervisnings- og transportsektoren, og herfra hørte de om folk, der blev syge med symptomer på Covid-19, nogle med dødsfald til følge, og et voksende behov for viden om virussen og dens konsekvenser.
Arbejdere og arbejdsgivere i fælles indsats
Med støtte fra Ulandssekretariatet har hovedorganisationen derfor uddelt gratis mundbind og håndsprit til arbejdere på tværs af landets regioner samt oplyst om, hvad COVID-19 er, og hvordan man kan forebygge smitte. De har også opsat håndvaske på arbejdspladser og offentlige steder.
I alt anslår COSYBU, at de med kampagnen har givet 10.000-15.000 burundiere adgang til bedre håndvaskefaciliteter inklusiv et par måneders forbrug af håndsæbe, håndsprit mv. De har også uddelt 7000 vaskbare mundbind.

For COSYBU har det været vigtigt at nå ud til forskellige faggrupper, og at arbejdere i den uformelle økonomi også blev inddraget. Motorcykel – også kaldet boda boda – -chauffører, gadesælgere, småhandlende og fiskere har derfor været en vigtig målgruppe for kampagnen.
Det samme har arbejdsgivere i form af chefer, direktører og HR-managere, som blev inviteret til en 4-dages workshop, hvor de sammen med tillidsrepræsentanter udviklede anbefalinger til, hvordan Burundi kan komme sikkert gennem coronakrisen, sundhedsmæssigt såvel som økonomisk.
For som Nsavyimana Celestin siger:
”Et land som Burundi, med en lang historie af oprør og mistillid, kan kun komme helskindet gennem sådan en krise med social dialog og forhandling. Det har derfor udgjort kernen i vores indsats.”
En plads ved forhandlingsbordet
I anbefalingerne tager COSYBU udgangspunkt i ILO’s anbefalinger om effektiv behandling af pandemiens socioøkonomiske konsekvenser for arbejdere. De handler om stimulering af økonomi og jobs, støtte til virksomheder, jobs og indkomster, beskyttelse af arbejdere og løsninger gennem social dialog.
Ifølge Nsavyimana Celestin har COSYBU’s indsats været med til at ændre politikernes forståelse af coronakrisen og sikret fagbevægelsen en plads i en komité, der skal komme med forslag til, hvordan landet kommer bedst igennem pandemien.
”Indsatsen har inspireret regeringen til at iværksætte flere af de Covid-19 tiltag, vi i fagbevægelsen har anbefalet, især krav om håndvask på arbejdspladser, forbud mod at give håndtryk og brug af mundbind på offentlige steder,” lyder det fra Nsavyimana Celestin.