Samarbejde mellem arbejdsmarkedets parter forbedrer erhvervsuddannelser i Kenya
”Det er et vigtigt skridt fremad for unge kenyanske mænd og kvinders mulighed for at få en faglig uddannelse af en kvalitet, der kan sikre dem et job.”
Sådan siger Millicent Janet Otom, sektorchef for industriuddannelser hos National Industrial Training Authority (NITA) i Kenya om resultaterne af et samarbejde mellem arbejdsmarkedets parter i Danmark og Kenya om at forbedre de kenyanske erhvervsuddannelser.
Bag indsatsen, som er støttet af Danida, står Ulandssekretariatet, 3F, Dansk Industri og NGO’en Divérs i samarbejde med en række lokale partnere – bl.a. kenyanske fagforeninger, erhvervsorganisationer og NITA, som er et statsligt organ, der har til opgave at fremme kvaliteten af Kenyas erhvervsuddannelser, og som samtidig driver fem store erhvervsskoler i Kenya.
Inspiration fra den danske model
Indsatsen bidrager til at give kenyanske unge af begge køn mulighed for at få en faglig uddannelse, som dels kan kvalificere dem til at få et ordentligt arbejde, dels at tage del i den grønne omstilling i byggeriet og vandsektoren. Det er lykkedes, lyder det fra NITA’s sektorchef for industriuddannelser, Millicent Janet Otom.
Erhvervsskoleindsatsen i Kenya er inspireret af den danske erhvervsskolemodel, hvor fagbevægelse, arbejdsgivere og uddannelsessystem arbejder sammen om at få uddannelserne til at passe med arbejdsmarkedets behov for faglærte. I Kenya har dialog og samarbejde om erhvervsskolerne tidligere været sparsom, men det har indsatsen lavet om på.
”Det er lykkedes at skabe dialog og fælles fodslag mellem parterne rundt om erhvervsuddannelserne. Nu mødes repræsentanter for fagbevægelsen, arbejdsgiverne og uddannelsessystemet og samarbejder om at få uddannelserne til at passe med arbejdsmarkedets behov for faglærte. Det gør uddannelserne bedre og langt mere relevante,” siger Millicent Janet Otom:
”Jeg er sikker på, at vi med indsatsen har skabt en model, som kan udbredes til alle tekniske skoler i Kenya, så flere kan få en faglig uddannelse.”
Kvinder får nye muligheder
Kenyanske byggevirksomheder hyrer ofte ufaglærte og uorganiserede arbejdere. Som en konsekvens af projektet håber Milicent Janet Otom, at virksomhederne vil lægge kursen om og ansætte faglærte arbejdere. Også kvinder, som ellers er et særsyn i Kenyas mandsdominerede bygge- og vandsektor.
”De få kvinder, man finder, er typisk ufaglærte. Desuden er arbejdspladserne ikke gearet til kvindelige arbejdere. Der er hverken separate omklædningsrum eller toiletter, og tonen over for kvinder er ofte grov og nedladende,” siger Millicent Janet Otom og tilføjer:
”Erhvervsskoleindsatsen har gjort det muligt for os at uddanne en stor gruppe unge kvinder og få dem ansat på arbejdspladser. Der har de vist, at de kan arbejde lige så godt som mænd – i nogle tilfælde som bygge- og projektledere.”
Kvalitetsløft af faglige uddannelser
Indsatsen for at skabe bedre erhvervsuddannelser i Kenya står ikke alene. I Tanzania og Malawi samarbejder Ulandssekretariatet og Dansk Industri om Danida- og EU-støttede indsatser, der også har til formål at forbedre de faglige uddannelser.
”Erhvervsuddannelserne i lande som Malawi, Tanzania og Kenya er underfinansierede og har forældet udstyr. Der er behov for at opdatere læseplaner med den nyeste grønne viden, efteruddanne faglærere og sikre et tæt samarbejde med arbejdsmarkedets parter, så de unge får de kvalifikationer, som efterspørges på det lokale arbejdsmarked,” siger formand for Ulandssekretariatet, FH’s formand Morten Skov Christiansen.
SE VIDEO OM ERHVERVSSKOLEINDSATSEN I TANZANIA: