Vigtigt skridt på vejen mod et mere stabilt ghanesisk arbejdsmarked
Markedsplads i Ghana. Foto: Carsten Snejbjerg.
Samarbejdet indebærer etableringen af et råd med 19 medlemmer. Rådet skal være en platform, hvor parterne kan arbejde sammen om Ghanas udvikling. Parterne består af fagbevægelsen, repræsenteret af Ulandssekretariatets partner Trade Union Congress (TUC), og Ghana Employers Association (GEA), som er arbejdsgiverorganisationen.
Yaw Baah, generalsekretær for TUC, er fuld af positive forhåbninger, og siger at dette er første gang, regeringen åbner op for, at fagbevægelsen og arbejdsgiverne sammen kan komme med inputs til landets politiske og økonomiske udvikling.
De arbejdsløse unge kan vinde
Partnerskabet kan også medføre større samarbejde mellem partnerne og give bredere enighed omkring økonomiske anliggender, siger TUC, da det ifølge hovedorganisationen kan føre til flere ordentlige job, specielt blandt ungdommen.
Antallet af arbejdsløse unge i Ghana har siden 2013 ligget over 10 procent, men kun to procent af de unge finder job på det regulerede arbejdsmarked, resten på det uformelle arbejdsmarked.
Arbejdsløsheden skal forstås i sammenhæng med, at der er et svagt socialt sikkerhedsnet i Ghana. Det er ganske enkelt umuligt at overleve som arbejdsløs. Derfor søger mange unge job i den uformelle økonomi.
Ghanas præsident Akufo-Addo har udtalt, at andre lande, der har etableret samarbejde mellem regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgivere har opnået økonomiske forandringer.
Behøver ikke hjælp udefra
Ifølge Yaw Baah vil Ghana ikke have brug for assistance fra for eksempel den Internationale Valutafond (IMF), hvis regeringen åbner for en sådan aftale:
”Vi kan selv klare økonomien for dette land uden at gå til IMF”, udtalte han til underskrivelsesceremonien og roste regeringen for at åbne for samarbejdet med fagforbundene.
Finansminister Ken Ofori-Atta fortæller, at partnerskabet vil betyde, at regeringens økonomiske politik kommer til at få tilført viden og erfaring fra arbejdsmarkedet. Han ser frem til samarbejdet med fagbevægelsen – og tror på at aftalen vil sætte gang i bæredygtig vækst og skabe jobs. Arbejdsgivernes formand Dan Acheampong siger, at der ligger et fælles ansvar for at vedligeholde den økonomiske stabilitet – og at alle er tabere, hvis aftalen forbliver på papir og ikke bliver ført ud.