
Efter corona: Dialog og forhandling bliver centralt, når arbejdsmarkedet skal genrejses
I Danmark gik fagbevægelsen, arbejdsgiverne og regeringen den 15. marts sammen om en aftale, som i høj grad bidrager til at holde hånden under det private arbejdsmarked under corona-epidemien. Trepartsaftalen gælder for lønmodtagere på alle de private virksomheder, der er ekstraordinært hårdt økonomisk ramt som følge af epidemien – konkret hvis 30 procent af de ansatte, eller mere end 50 medarbejdere, skal fyres.
Aftalen faldt hurtigt på plads, fordi vi i Danmark er vant til at fagbevægelse, arbejdsgivere og regering kan tale sammen fornuftigt. Arbejdsmarkedets parter er trænet i at forhandle og samarbejde på en lang række områder. Det gælder fra fabriksgulvet til de centrale overenskomstforhandlinger.
Den danske Model har vist sin styrke – ikke blot vedvarende på vores arbejdsmarked, men også i alvorlige kriser. Det er derfor, at Ulandssekretariatet og vores partnere i udviklingslandene arbejder med dialog og forhandling på arbejdsmarkedet. Filosofien lyder bekendt i disse corona-tider ”Stå sammen, men hver for sig”. Arbejdstagere og arbejdsgivere har deres egne interesser hver især – men parterne kan stå sammen om at forhandle på en facon, som sikrer bæredygtig vækst, arbejdstagerrettigheder, produktivitet og stabilitet på arbejdsmarkedet. Et godt eksempel er Ulandssekretariatet og DI’s samarbejde med arbejdsmarkedets parter i Østafrika om dialog og forhandling, hvor der lægges vægt at skabe et fælles grundlag for forhandlinger og fælles udspil til regeringer.
Når corona virkelig slår igennem i udviklingslandene, og det kommer den til, er det ikke givet, at arbejdsmarkedets parter kan stå sammen om at kæmpe sig ud af krisen. Derfor er det afgørende, at vi – når corona slutter, og det kommer den også til – fortsat arbejder for, at arbejdsmarkedet i udviklingslandene kan indgå i dialog og forhandling.
Vi kan ikke eksportere Den danske Model, men dialog og forhandling er centrale elementer.