Ulandssekretariatet udfordrede på Ungdommens Folkemøde: Prøv praktik i et udviklingsland
”Er det her seriøst en rigtig måde lappe at dæk på? Det er altså virkelig godt fundet på” lyder det forpustet fra en ung kvinde, der heftigt vifter et postkort med teksten ”Klar på en udfordring?” mens hendes veninde presser et stykke af en orange klipklap ind mod dækkets inderside.
Sammen har de to gymnasieelever fra Holbæk taget Ulandssekretariatets udfordring op og er ved at lære at lappe et bildæk med en klipklap, en kapsel og en smule dæklim på Ungdommens Folkemøde i Valby Parken. Her mødtes tusindvis af elever fra skoler og ungdomsuddannelser d. 7.-8. september for at debattere og engagere sig i samfundets store udfordringer.
”Ja, det var noget, vi lærte, da jeg var i praktik i Tanzania,” svarer 22-årige Jeppe Diemer, som faciliterer dæklapningen. Han var sidste efterår seks uger i Tanzania i forbindelse med sin uddannelse til landbrugsmaskinmekaniker, og han fortæller passioneret om oplevelsen til alle, der kommer forbi. I videoen herunder kan du selv høre ham fortælle.
”Det er da en smart måde at løse et problem på og samtidig genbruge noget, som ellers bare ville blive smidt ud. Det er nok ikke en løsning, jeg selv kunne have fundet på,” lyder det fra 17-årige Sofie Christiansen, den ene af gymnasieeleverne fra Holbæk, imens Jeppe Diemer dypper dækket i et fyldt badekar og konstaterer, at også deres dæklapning holder vand.
Og det er netop Jeppe Diemers pointe: At han under sit ophold i Tanzania lærte at tænke ud af boksen.
Man lærer af hinanden
Derfor er hans opfordring til andre, der overvejer at tage i praktik i et udviklingsland, også klar:
”Gør det. Du får så meget ud af det,” siger han og uddyber:
”Du får en masse erfaringer, det bliver nemmere at finde job og du bliver mere attraktiv, fordi du kan nogle ting, som ingen andre kan.”
Han mener ikke, at det kun er ham selv og hans danske arbejdsgiver, der har fået noget ud opholdet i Tanzania. Under sit ophold har han både givet faglig sparring, fikset maskiner der havde stået stille alt for længe og oplært lokale mekanikere, fordi han med sin danske erhvervsuddannelse kan bidrage med en høj faglighed og nye teknikker, som hans tanzaniske kolleger nu også kan gøre brug af.
”Det er jo fantastisk, at man kan have den der udveksling, hvor vi lærer noget af hinanden,” siger han.
GLOBUS gør det muligt for flere at rejse ud
Siden Jeppe Diemer var i praktik i Tanzania, er der åbnet nye muligheder for, at flere danske elever og lærlinge kan komme i praktik i et udviklingsland. Den nye Danida-pulje GLOBUS, som Ulandssekretariatet er med til at forvalte, er målrettet uddannelsessektoren, så fx erhvervs- og professionshøjskoler han søge midler til at samarbejde med partnere i det Globale Syd. Det betyder, at skolerne fx kan søge støtte til udvekslinger eller andre projekter, der involverer de danske elevers faglighed og samtidig engagerer dem i FN’s verdensmål og udviklingssamarbejdet.
Læs mere om GLOBUS-puljen på www.globuspuljen.dk