
Udviklingsministeren mødte Ulandssekretariatets unge ambassadører

Der er langt til Tanzania på en typisk dansk regnvejrsvåd formiddag i januar. Men for Kenneth Kristensen og Anita Rytter Nielsen, der begge har tilbragt en del af deres praktiktid i netop Tanzania, tog det ikke lang til at genkalde sig deres mange oplevelser i det østafrikanske land, da de i sidste uge mødtes med udviklingsminister Rasmus Prehn for at fortælle om deres ophold.
”Det var en kæmpe oplevelse at være afsted. Jeg lærte meget om både mig selv og mit fag, og jeg brugte min faglighed på en helt anden måde, end jeg er vant til i Danmark,” fortæller Kenneth Kristensen.
Han var i Tanzania som led i sin uddannelse som entreprenørmaskinmekaniker på Erhvervsskolerne Aars, og brugte i alt seks uger af sin praktiktid på at reparere blandt andet traktorer under nogle helt andre forhold og med andre værktøjer, end vi kender fra Danmark.
”I Tanzania fik vi lov til at være lærerne. Vi blev testet i vores stof og i at videreformidle det, det lærte jeg virkelig meget af. Samtidig lærte jeg meget af den tanzanianske tilgang til at løse problemer på. Dernede giver man ikke op, før en opgave er løst, også selvom man ikke har det rigtige værktøj. Så finder man bare en anden måde at gøre det på. Det er en meget inspirerende tilgang. For eksempel kan de finde på selv at løfte maskinerne for at kunne komme til at skrue,” forklarer Kenneth.

Bliver mere kreativ
Også Anita Rytter Nielsen, der var i Tanzania som led i sin uddannelse til administrationsbachelor ved VIA University College i Aarhus, kunne tale med om, at man er nødt til at tænke i nye og mere kreative baner, når forholdene er anderledes. Det oplevede hun blandt andet, da der ikke var penge til at uddanne personale.
Anita var i praktik på den lokale sundhedsinstitution ECSA, der arbejder for at skabe bedre sundhedsforhold blandt befolkningen i Øst-, Central- og Sydafrika. Her bidrog hun blandt andet til at udbrede den danskudviklede app Safe Delivery, der uddanner sundhedspersonale i udviklingslandene i at håndtere fødsler og hjælpe fødende, så der opstår færre komplikationer og dødsfald i forbindelse med fødsler.
”I Tanzania manglede de ressourcer til at implementere app’en og til at uddanne personalet i at bruge den. Vi hjalp den lokale fagforening TUGHE med at stable en workshop på benene, så sundhedspersonalet blev undervist i app’en og selv kunne lære videre til deres kolleger,” fortæller Anita.
Udviklingsministeren vil have flere unge ud
”Det er super inspirerende at høre om, og jeg er vildt imponeret over, at I har været ude på den måde,” lød det fra udviklingsminister Rasmus Prehn, der gerne vil sikre et større folkeligt engagement i udviklingsarbejdet.
Ministeren mener, at faglig praktik, som den Kenneth og Anita har gennemført som led i et solidaritetsprojekt arrangeret i samarbejde mellem deres faglige organisationer og Ulandssekretariatet, kan være et vigtigt skridt på vejen mod dette.
”Det er dejligt, at der er unge som jer, der har mod på at tage ud og lære fra jer og give af jer selv. Det bliver man også selv mere robust af, og samtidig kommer I til at fungere som en slags ambassadører for de næste, der vil afsted. Jeg er meget optaget af, hvordan vi kan få flere unge til at rejse ud og gøre en forskel,” siger Rasmus Prehn og fortsætter:
”Det er vigtigt, at vi får flere unge til at engagere sig i udviklingsarbejdet. De kan være med til at bidrage til arbejdet med verdensmålene, siger han med henvisning til FN’s 17 verdensmål, der tilsammen skal sikre en mere bæredygtig verden for både mennesker og vores planet.