
Tunesisk trepartsaftale sikrer arbejdere løn under coronakrisen

”Vi har brug for mad og løsninger, vi dør, hvis det fortsætter som nu. I det mindste er virussen til at overleve, men hvad skal vi gøre i forhold til sulten?”
Det retoriske spørgsmål kommer fra den tunesiske bygningsarbejder Mohammed Ghodhbane, som Al-Jazeera har mødt på gaden i Tunesiens hovedstad Tunis.
Ligesom mange andre arbejdere, der normalt er henvist til daglejerjob, har den 36-årige tuneser svært ved at finde arbejde i et samfund, som er lukket ned på grund af coronavirus. Det betyder, at han – ligesom mange andre familiefædre med lave indkomster – har svært ved at forsørge sin familie.
Demonstrerer mod nedlukning
Det tvinger de sultne tunesere til at bruge deres eventuelle sparsomme opsparing på mad, medmindre de har bekendte eller familiemedlemmer, der hjælper dem.
Situationen har fået mange tunesere på gaden, hvor de demonstrerer over situationen foran lokale regeringskontorer.
Demonstranterne har krævet politisk hjælp til at få mad på bordet og en ophævelse af den indførte lockdown, så de igen kan finde arbejde og tjene penge til de mest basale fornødenheder.
Sikret løn
Heldigvis er der også glimt at håb under Tunesiens coronakrise. Ulandssekretariatets partner, hovedorganisationen UGTT har sammen med regeringen og arbejdsgiverorganisationen UTICA, der samarbejder med DI i Danmark, forhandlet en aftale på plads, der skal sikre 1,5 millioner arbejdere løn i april, hvor samfundet har været lukket ned.
Staten dækker de første 200 dinarer af lønnen, svarende til omkring 475 kroner, mens de enkelte virksomheder betaler det resterende beløb.
I praksis har det vist sig at være vanskeligt at sikre, at aftalen bliver overholdt på alle involverede virksomheder, men det er arbejdsgivere og arbejdstagere i dialog omkring på de enkelte virksomheder.

Trods den modstand, der er mod trepartsaftalen enkelte steder, er den en milepæl på det tunesiske arbejdsmarked, mener Lone Ilum Christiansen, leder af Ulandssekretariatets programafdeling.
”Det her er et virkelig godt eksempel på, hvor langt man kan komme med dialog og forhandling. Det betyder helt konkret, at mere end en million arbejdere får mad på bordet her og nu. Ja, der er problemer med at implementere aftalen i visse virksomheder, men man må også huske på, at det er nyt for arbejdsmarkedets parter i Tunesien at indgå den slags aftaler, det danske aftalesystem blev jo heller ikke etableret fra den ene dag til den anden,” forklarer hun.
Dansk inspiration
Som et led i trepartsaftalen, der omfatter blandt andre fiskere, metalarbejdere og hotelansatte, er der også indgået aftale om ikke at afskedige medarbejdere på grund af nedlukningen. Fagbevægelsen og regeringen i Tunesien forhandler desuden om en aftale, der skal gøre det muligt for arbejdere at udskyde afdragene på deres lån. Og endelig har UGTT været med til at skaffe sundhedspersonalet værnemidler, ligesom organisationen har doneret penge til behandling af covid-19-ofre på landets hospitaler.
”UGTT har vist vejen under Tunesiens coronakrise, og det er rigtig godt gået. Men i Danmark kan vi også være stolte, for vi har – sammen med DI – været med til at klæde arbejdsmarkedets parter i Tunesien på til at kunne håndtere kriser gennem partssamarbejde, siger Lone Ilum Christiansen.
