
Tekniske skoler giver unge et alternativ til kriminalitet

Unge i Honduras kan komme ind på en offentlig teknisk skole og få en håndværkeruddannelse som mekaniker, smed eller tømrer – eller blive oplært til at varetage job på en byggeplads, et it-værksted eller i en skønhedssalon. Uddannelsen er gratis, og der er mange fag at vælge i mellem i hovedstaden. Men man skal være yderst heldig, for efterspørgslen overstiger langt udbuddet.
Både de korte kurser og mellemlange uddannelser er meget efterspurgte, fortæller Aracely, og forsætter:
”For hver en studieplads, er der op mod 100 ansøgere. I øjeblikket er det især computer- og sprogkurserne, der er populære. Fordi det kan give job i IT-branchen eller turistsektoren, hvor der reelt er job at få.”
Frygt for besparelser og privatisering
Siden regeringen blev udskiftet i januar 2014, har rygterne floreret om, at privatiseringerne står lige for døren. Noget de ansatte på INFOP’s tekniske skole frygter, da et ugennemsigtigt budget kan få korruptionen til at stige og presse de ansatte yderligere.
Omar, som er formand for den lokale fagforening, fortæller:
”Vi har altid kæmpet mod korruption og nepotisme. Men vi har desværre set, hvordan ledelsen ansætter personer, som får tre-fire gange så meget i løn som alle andre… Men det er ingenting mod det, vi står over for nu. Vi er meget bange for, at skolen bliver privatiseret, og at vi som undervisere bliver sparet helt væk.”
Underviser med socialt ansvar
Der bor omkring otte millioner mennesker i Honduras, hvoraf mere en million unge hverken er under uddannelse eller i arbejde. En stor gruppe af de unge arbejder i den uformelle økonomi som gadesælgere eller hushjælpere, andre søger lykken ved at rejse illegalt til USA, og en del bliver indrulleret i bande- og narkokriminalitet. Honduras har ifølge FN en trist verdensrekord i voldsdræbte. Hver eneste måned mister 100 unge mellem 12 og 17 år livet på den facon.

Omar fortæller, hvordan mange af underviserne føler, at de har et socialt ansvar for at hjælpe de unge elever på rette vej.
”Den tekniske skole INFOP er folkets universitet. Vi er det eneste sunde alternativ til banderne og arbejdsløsheden på gaden. Skolen gør en kæmpe indsats, og vi holder de unge væk fra kriminalitet og håbløshed.”
Tillidsmandsuddannelse gav styrke
Omar er stolt over at arbejde i fagforeningen SITRAINFOP, hvor han blandt andet har været med til at forhandle kollektive overenskomster. Fagforeningens 1000 medlemmer har også bedre arbejds- og lønvilkår end de fleste. Tillidsmandsuddannelsen har Omar fået med støtte fra Ulandssekretariatet. Han fortæller, at det har været afgørende for hans tilgang til tillidshvervet.
”Den viden jeg har fået, bruger jeg i mit faglige arbejde i dag. Både når jeg har møder med ledelsen, når jeg forhandler kollektive aftaler, i mine relationer til nye medlemmer, og når jeg diskuterer fagforeningens forhold med andre bestyrelsesmedlemmer.”