
Tanzania-praktik med gummistøvler og gåpåmod

”Da jeg rejste til Tanzania, var min største frygt nok, at jeg skulle acceptere ”African Time” og ineffektivitet. Heldigvis blev min frygt gjort til skamme. Det kan på ingen måde leve op til de forestillinger, jeg havde inde i mit hoved, og faktisk er det lidt ligesom derhjemme, hvor folk også kommer slentrende 10 minutter for sent ind til en forelæsning. Men det bliver åbenbart noget, jeg må lære at give slip på, på et andet tidspunkt,” fortæller Sophie Zdrenka, der også var overrasket vejret:
”Mit første køb i Tanzania blev et par gummistøvler. Men de 20.000 shillings (55 kr.) var virkelig godt givet ud og gummistøvlerne blev flittigt brugt hver dag på vej til arbejde. Jeg var godt med på, at der var regnsæson, men godt nok ikke lige, at gummistøvler faktisk var en nødvendighed,” fortsætter hun.
1. maj var en fest
På arbejdernes internationale kampdag var der dog masser af solskin imellem regnbygerne:
“Det var en kæmpe oplevelse, hvor mere end 200 fagforeninger var med til at arrangere dagen, og der nærmest var karnevalsstemning: Paraplyer og uniformer i alverdens farver – alt sammen med forskellige logoer fra forskellige fagforeninger. Hertil kommer så, at der var optog gennem det meste af Arusha centrum med cirka 20.000 deltagere og langt flere på sidelinjen,” beretter Julian Jeppesen.
Sammen med Ann-Kathrine Kehlet Schou var han i praktik I HR-afdelingen på en teknisk skole. Her udnyttede de deres uddannelse til at foreslå nye arbejdsgange.
“I HR-afdelingen på Arusha Technical College arbejdede vi sammen med tre meget søde kollegaer. Vi fik diverse HR-opgaver, hvor vi bl.a. har skullet opdatere deres personalefiler samt udarbejde en lille rapport omkring forbedringer til skolen. Alt i alt er det et dejligt sted at arbejde. og alle omkring os var super flinke og snakkesalige,” forklarer hun.

Ressurcecenter forbedret
De tre andre praktikanter var i praktik hos ECSA (East, Central and Southern African Health Community), der er en international diplomatisk institution, der fremmer sundhed blandt befolkningen i Øst-, Central- og Sydafrika. Også her gjorde de brug af studieerfaringerne:
“Vores første opgave var at forny deres ressourcecenter, hvor det egentlig var meningen, de ville ansatte en ny medarbejder, som skulle arbejde videre på vores opgave. Fordi vi havde udført opgaven omhyggeligt og måske bedre end forventet, har de droppet at ansatte en ny medarbejder, og vil i stedet bruge pengene et andet sted,” beretter Rikke Schmidt.
Anita Rytter Nielsen var også praktikant hos ECSA. Hun hæfter sig ved, at der jobmæssigt ikke er helt så langt fra Aarhus til Arusha, som hun havde regnet med.
“Det der har gjort størst indtryk på mig er, at ECSA på mange måder minder mere om en dansk arbejdsplads end mange klassiske tanzanianske arbejdspladser sikkert gør. Dette kommer bl.a. til udtryk ved, at de ansatte går meget op i ligestilling, hvilket jeg er positivt overrasket over,” forklarer hun.
Solidaritetsprokekter med afsæt i virkeligheden
De fem studerende har I forbindelse med praktikken udviklet solidaritetsprojekter, hvor de har identificeret problemer og bidraget med med konkrete løsningsforslag.
Anita, Sophie og Rikke, der var I praktik hos ECSA, sigter på at introducere appen Safe Delivery, der kan hjælpe sundhedspersonale til at løse komplikationer ved fødsler. Pigernes forslag er blevet godt modtaget af både den lokale fagforening og af deres arbejdsgiver på ECSA.
Julian og Ann-Kathrine var ikke imponeret over sikkerhedsniveauet i Arusha Technical Colleges kemilokaler, og de vil derfor indsamle sikkerhedsbriller, kittler og hårnet i Danmark, som de vil sende til Arusha. Projektet er blevet positivt modtaget og fagforeningen RAAWU har allerede lovet, at de vil hjælpe med at indfase sikkerhedsudstyret, når det når frem.
Praktik og solidaritet i Tanzania