
Sygeplejersker og jordemødre i Uganda får hjælp – skal ikke længere bruge det samme engangsmundbind igen og igen

Engangsmundbind, der anvendes adskillige dage i træk og tynde stofklude som erstatning for ordentlige ansigtsmasker. Manglen på værnemidler har været alarmerende blandt sundhedspersonalet i Uganda under coronapandemien.
”Værnemidler er der overhovedet ikke. Hvis der er nogen, så kan sådan et (mundbind, red.), som jeg har på her blive brugt i op til fem dage,” sagde Justus Cherop, formand for fagforeningen for sygeplejersker og jordemødre i Uganda (UNMU) til den landsdækkende tv-station i Uganda i september 2020, mens han pegede på sit blå og hvide engangsmundbind.
Netop den akutte mangel på værnemidler blandt sygeplejersker og jordemødre i Uganda er årsagen til, at UNMU i samarbejde med hovedorganisationen National Organisation of Trade Unions (NOTU) og Ulandssekretariatet med støtte fra Danish Emergency Relief Fund (DERF) har uddelt mundbind og håndsprit samt uddannet sygeplejersker og jordemødre i at forebygge og beskytte sig selv og patienterne mod covid-19.
Demoraliserede og bange
Særligt i landområderne i det nordlige Uganda og vest for Nilen har situationen for sundhedspersonalet været yderst kritisk under pandemien.
Inden indsaten var sygeplejerskerne i området demoraliserede og meget bange for at dø af covid-19 – nogle af dem havde til hensigt helt at forlade sygeplejefaget, fortælller UNMU’s generalsekretær, Judith Kyarisiima, som sammen med UNMU’s formand selv rejste til området for at deltage i oplysningskampagnen og uddelingen af værnemidler.
”Vi mødte sygeplejersker og jordemødre, som ikke havde værnemidler, og som ikke vidste, hvad de skulle gøre, når de løb tør for forsyninger. Vi sørgede derfor for, at de blev udstyret med ansigtsmasker og håndsprit fra Ulandssekretariatet, og vi gav dem information om, hvordan de kan beskytte sig selv, og opfordrede dem til at holde afstand til patienter, når de ikke har værnemidler,” siger Judith Kyarisiima.

Værnemidler og mentorprogram
I alt blev der uddelt værnemidler til 29 hospitaler og 11 lokale sundhedsklinikker. Og derudover etablerede UNMU et mentorprogram, hvor 20 erfarne sygeplejersker i området blev oplært i at oprette støttegrupper, som kan give faglig og psykisk støtte til sygeplejersker og jordemødre, der hver dag står i coronafrontlinjen.
I alt er 200 lokale sygeplejersker blevet medlem af en sådan støttegruppe, mens 608 sygeplejersker og jordemødre har modtaget oplysning om forebeyggelse og behandling af covid-19.
”Som sygeplejerske, betød støtten og smilene fra sygeplejerskerne og jordemødrene meget for mig. På trods af udfordringerne forbundet med rejsen, såsom manglen på bekvemmelig indkvartering, meget dårlige veje i nogle områder og frygten for selv at blive smittet med covid-19, gjorde det mig glad at se sygeplejerskerne og jordemødrene blive motiverede,” siger Judith Kyarisiima.
Oplysningskampagner i tv og radio
For at begrænse spredningen af coronasmitten i området, sørgede UNMU desuden for, at der blev sendt fem udsendelser i lokale tv- og radiostationer, som oplyste lokalbefolkningen om forebyggelse mod coronasmitte. Og UNMU har derudover publiceret en række korte film på Youtube, samt printet og uddelt 2500 magasiner med coronaoplysning til sygeplejersker og jordemødre.
Inden indsatsen var der en eksplosiv stigning i coronatilfælde blandt sundhedspersonale i området. UNMU følger nøje udviklingen i smitten blandt sygeplejersker og jordemødre, og smitten er heldigvis stabiliseret efter indsatsen.

Ulandssekretariatet støtter arbejdere igennem coronakrisen i en lang række lande i Afrika, Asien, Mellemøsten og Latinamerika. Vi uddeler bl.a. fødevarehjælp til sultne familier, værnemidler til arbejdere i frontlinjen, gennemfører oplysningskampagner og støtter de lokale fagforeninger.
Støt Ulandsssekretariatets indsamling og vær med til at sikre værnemidler til frontlinjearbejdere og måltider til fyrede arbejdere i Kenya. Giv dit bidrag her eller på MobilePay: 214160.