
Pressede kenyanske arbejdere: Vi mangler mad på bordet
”Vi blev sendt hjem i marts. Vi fik at vide, at vi skulle vente på et opkald, når COVID-19-situationen så lidt lysere ud. Vi venter stadig ved telefonen,” fortæller Esther Ugami, en af de hjemsendte blomsterarbejdere i området Isinya syd for Nairobi i Kenya.
Her ligger der store gartnerier, som producerer blomster til blandt andet markederne i Europa. Men for at europæerne kan få friske blomster fra Østafrika, kræver det at flytransporten er i gang. Og det er den ikke under coronaen. Derfor ligger gartnerierne også stille hen – uden arbejderne, som må klare sig på anden vis.
”Jeg går fra dør til dør og spørger om arbejde. Måske tjener jeg lidt penge ved at vaske tøj eller gøre rent for andre,” fortæller Esther Ugami.

Uddeling af fødevarer
Derfor er Esther Ugami, som er 38 år og enlig mor til to, dukket op til hovedorganisationen COTU’s uddeling af fødevarer og værnemidler i blomsterområdet.
Det sker med støtte fra Ulandssekretariatets indsamling.
Denne dag, hvor Esther Ugami er her, kan i alt 1.300 mennesker få en pose med hvedemel, majsmel, sukker, ris samt håndsprit og mundbind.
Vi venter stadig ved telefonen
Lawrence Ombiro, som er sektorformand for blomsterarbejderne, håber at støtten vil fortsætte:
”De fleste blomsterarbejdere er hjemsendt uden løn på grund af coronaen. De er meget sårbare.”
Det er økonomien og arbejderne, der lider hårdest under coronakrisen i Afrika. Overalt har virksomheder stået stille, og arbejdere er enten blevet fyret eller blevet hjemsendt uden løn.
Arbejdskamp
Nogle arbejdsgivere har udnyttet situationen til løntrykkeri. Fællestillidsmand Peter Kisalo er vred over, at hans kolleger i gartnerierne er blevet fyret – og nu kan se frem til et fald i lønnen fra 6-700 kroner til 400 kroner om måneden.
”Arbejderne har fået at vide, at hvis de skal ansættes igen efter coronaen, så skal de acceptere at starte på mininumslønnen.”
Fagforeningen har dog med hjælp fra COTU forhandlet en lille kompensation igennem, men efter et halvt år med corona er kassen smækket i.
”I dag er arbejderne arbejdsløse. I morgen kan de komme tilbage på arbejdet, men skal gå fra 700 kroner ned til 400 om måneden. Det er det, de får at vide,” siger Peter Kisalo.
Mad til en uge
Derfor er han glad for støtten fra COTU. Den er tiltrængt, og han anslår, at hjælpen fra COTU kan holde en uges tid.
”Fagforeningen er ligesom en far. Han sørger for, at tingene går. Nu har han sørget for mad, så venter vi på, at han får hjulpet os med arbejdsgiverne, så vi kan vende tilbage til arbejdet uden at gå ned i løn.”
Fagbevægelsen samler ind gennem Ulandssekretariatet til dine kolleger i Kenya. Støt på mobilepay 214160 eller se her: www.ulandssekretariatet.dk/indsamling. Her kan du også se, hvor Ulandssekretariatet også hjælper arbejdere og fagbevægelsen med at komme på fode igen efter corona.