Pakistansk arbejder ved fødevareuddeling: ”Fagforeningen beviser, at vi støtter hinanden i den svære tid”
Siden de første nedlukninger i Pakistan fandt sted sidste forår, har mange af landets arbejdere, især i den uformelle økonomi, mistet deres job. Det gælder chauffører og småhandlende men også fx syersker, der ikke har kunnet sælge og reparere tøj på markederne.
En af dem, der har mistet sit job, er Amina Bibi, 25 år og syerske. Hun tog derfor imod en pose mad, da PWF via Ulandssekretariatet med støtte fra the Danish Emergency Relief Fund (DERF) delte fødevarehjælp ud i byen Quetta i den nordvestlige del af landet, nær grænsen til Afghanistan:
”Under nedlukningerne har tøjmarkederne også været lukket ned og sy-branchen er hårdt ramt,” fortalte hun og tilføjede, at hun har været nødt til at låne penge af naboen, og ikke har kunnet betale husleje i tre måneder, så posen med mad var en god hjælp til hende og hendes familie.
Ingen hjælp fra regeringen
54-årige Aziz ur Rehman fra Dera Ismail Khan, der ligger ved Indus-floden i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen i det nordlige Pakistan, tog også imod PWF’s tilbud om fødevarehjælp. Han fortalte, at han har arbejdet som rickshaw chauffør i 20 år, men nu har mistet sit job.
”Under nedlukningerne har alle køretøjer, også offentlig transport, været forbudt i hele landet. Min indtægtskilde er lukket ned og min familie lider virkelig under det,” sagde han og tilføjede, at regeringen ikke har givet nogen hjælp til rickshaw chauffører, så de har været afhængig af hjælp fra andre familiemedlemmer.
”Efter at have modtaget den her fødevarehjælp, kan vi selv klare os en måned mere,” sagde han.
Hele familier ramt af arbejdsløshed
En anden rickshaw chauffør der modtog mad ved PWF’s uddeling i Dera Ismail Khan, var Muhammad Nawaz, der har kørt rickshaw i 35 år, men nu også er arbejdsløs.
Hans sønner har heller ikke noget arbejde, fortalte han, og familien har derfor været nødt til at låne penge af nære venner og købe på afbetaling hos købmanden.
”Jeg er glad for, at vores fagforening hjælper os og beviser, at vi er forenede og støtter hinanden i den her svære tid,” sagde han.
Minearbejdere er også ramt af arbejdsløshed under coronakrisen i Pakistan, fordi minedriften har været stoppet helt under nedlukningerne.
Den 26-årige minearbejder Aziz ur Raheem tog derfor også imod fødevarehjælpen. Han fortalte, at de fleste i hans familie har mistet arbejdet. ”Men efter at have fået den her fødevarehjælp, føler vi, at vi kan vi kan tage det roligt et par dage,” sagde han.
Når ud til flere arbejdere
I alt anslår PWF, at de har uddelt fødevarehjælp til ca. 30.000 arbejdere og deres familier. Derudover har de, også med midler fra DERF, oplyst arbejdere og tillidsvalgte om hygiejne og måder, man kan mindske smitte med Covid-19 både hjemme og på arbejdspladsen.
Indsatsen har naturligvis haft en direkte effekt på de mange, der har fået hjælp, men for PWF har den også betydet, at de er nået ud til arbejdere, som ikke tidligere har været i kontakt med en fagforening.
”Feedbacken fra disse arbejdere kan være en stor hjælp i fagbevægelsens fremtidige lokale indsatser,” lyder det fra PWF’s projektkoordinator Shaukat Ali Anjum.