
Nye love skal føre Filippinerne mod bedre tider
En årelang faglig kamp mod korruption ser nu ud til at bære frugt. To nye love skal forhindre den filippinske vækst i at forsvinde ned i politikernes lommer.
I 14 år har den filippinske fagbevægelse arbejdet for at få vedtaget to love, som nu ser ud til at blive til virkelighed. Den ene lov skal sikre, at offentligheden kan få indblik i politikernes arbejde på samme måde, som danskere kan søge aktindsigt. Den anden lov skal beskytte embedsmænd – såkaldte whisteblowers – der afslører magtmisbrug.
Begge tiltag vil gøre det langt nemmere at stoppe den korruption, der gennemsyrer det filippinske samfund, forklarer Annie Geron, forkvinde for offentligt ansattes hovedorganisation Public Services Labor Independent Confederation (PSLINK)
”Med de her love kan vi sikre god regeringsførelse, uanset hvem der sidder på magten. Politikernes personlighed vil ikke længere afgøre, om der føres reel politik. Når lovene først er vedtaget, kan vi holde magtmisbrugere ansvarlige og garantere, at deres forbrydelser bliver straffet,” forklarer hun.

Hovedperson i korruptionssag
For Annie Geron er lovene både en professionel og personlig sejr. Hendes egen historie er vævet ind i organisationens kamp mod korruption. For nogle år tilbage afslørede hun nemlig selv en korruptionsskandale. Det førte til, at hun mistede sit arbejde, blev forfulgt, og at hendes familie blev truet på livet.
Annie Gerons historie har været et af de værktøjer, PSLINK har brugt for at trænge igennem til befolkningen. Hjulpet godt på vej af medierne, der har spillet en stor rolle i kampagnen mod korruption. En lille film, hvor Annie fortæller sin historie, har været et af de stærkeste værktøjer.
”Filmen er blevet, hver gang emnet har været oppe, og mindet folk om, hvorfor de her love er vigtige. Selv når vi er kommet ud i mindre udviklede områder, har folk kendt til den. Det viser virkelig, hvor magtfulde medierne er,” siger hun.
Det helt rigtige tidspunkt
At lovene nu er ved at være en realitet, skyldes også Filippinernes præsident siden 2010 Benigno S. Aquino III. Hans støtte er uvurderlig, fortæller Annie Geron:
”For første gang har vi en præsident, der er ærlig og ikke er indblandet i korruption. Det er helt afgørende, at han er med os.”
Men én ting er, at lovene er kommet igennem det politiske system trods modstand fra især lokale politikere. Noget andet er implementeringen. PSLINK repræsenterer en stor del af de offentlige ansatte, der skal sikre implementeringen, og organisationen står over for en kæmpe opgave med at ændre deres medlemmers opfattelse af hele systemet.
”I mit land er overholdelse af lovene den helt store udfordring. Vi skal være i stand til at følge dem, også når ingen kigger. Vi skal derfor ind og påvirke den kollektive psyke hos alle de offentligt ansatte,” forklarer Annie Geron.
Personligt håber Annie Geron også, at hun med den nye lov kan få dømt den politiker, som var ansvarlig for hendes egen forfølgelse.
”Jeg stopper ikke, før han har fået sin straf. Men mit største håb er, at der nu ikke er andre, der skal opleve det, som jeg har været igennem.”