
Ghanas SOSU’er klædt på til at klare coronakrisen

”Du behøver ikke tage din maske af for at tale til mig. Jeg kan høre dig gennem masken,” siger den ghanesiske sundhedsarbejder på et opslag, man under coronakrisen har kunnet møde på Ghanas sociale medier. Andre opslag viser, hvordan et mundbind skal dække både næse og mund, hvor meget afstand man bør holde til andre, og hvordan man kan hilse uden at give hånd – nemlig med den efterhånden velkendte albuehilsen.
Bag opslagene står de ghanesiske sundhedsarbejderes fagforbund HSWU, som de seneste måneder har kørt en kampagne for at oplyse både medlemmer og andre borgere om, hvordan de kan være med til at forebygge Covid-19.
Overset af regeringen
Ghana oplevede sin anden store smittebølge med Covid-19 i januar, februar og marts i år, og ifølge WHO er knap 100.000 ghanesere blevet smittet siden pandemiens begyndelse.
Som herhjemme og i resten af verden er ghanesiske SOSU’er og andre sundhedsarbejdere særligt udsatte for smitte med Covid-19. De er hver dag i nærkontakt med mange både ældre og svækkede borgere, som de i kraft af deres fag føler en forpligtelse til at yde omsorg for.
Men den ghanesiske regering har ikke gjort meget for at beskytte dem eller honorere deres indsats under krisen. Mundbind og håndsprit har været en mangelvare, og mange har heller ikke haft tilstrækkelig viden om virussen til at kunne beskytte sig selv på arbejdet.
”Vores medlemmer har arbejdet under et enormt pres under Covid-19. Til trods for dette er de i flere tilfælde blevet diskrimineret af regeringen ved ikke at få adgang til værnemidler som andre i frontlinjen. Og i de tilfælde, hvor der er blevet uddelt værnemidler, har det ikke være i tilstrækkelig mængde. Derfor er mange af vores medlemmer blevet smittet på arbejdet,” lyder det fra HSWU’s formand Franklin Ansah.
Støtte fra FOA har været vigtig
Fagforbundet besluttede derfor at tage sagen i egen hånd og hjælpe sine medlemmer bedst muligt igennem krisen.
HSWU har uddelt mundbind og håndsprit til 10.000 medlemmer, og en oplysningskampagne bestående af kurser for medlemmer, de omtalte opslag på sociale medier og en række tv-indslag er nået ud til langt flere ghanesere i hele landet.
Det har både givet nyttig viden om virussen men også om sundhedsarbejdernes arbejdsvilkår og fagforbundets indsats under en krise som corona, fortæller Franklin Ansah.
FOA har tidligere støttet HSWU med kapacitetsopbygning, og det danske bidrag har ifølge Franklin Ansah været vigtigt for deres evne til at nå ud til de ghanesiske sundhedsarbejdere i den aktuelle krise.
Fra 2013-17 var flere af HSWU’s medlemmer på kurser faciliteret af danske SOSU’er. Her fik de viden om både ældrepleje og fagforeningsarbejde, så de efterfølgende kunne bidrage til at skabe bedre arbejdsvilkår i branchen.
”Samarbejdet med FOA har gjort, at vi er bedre i stand til at kommunikere direkte til vores medlemmer, hvordan de kan minimere risikoen for at blive smittet,” siger Franklin Ansah og peger på, at projektet også øgede kendskabet til deres organisation i offentligheden.

Covid-indsats styrker branchens omdømme
FOA’s engagement i Ghana blev til i samarbejde med Ulandssekretariatet, som også har støttet den nuværende Covid-19 kampagne.
Morten Bruun Søgaard, som var ansvarlig for FOA’s samarbejde med HSWU, er glad for, at den danske støtte har kunnet hjælpe FOA-medlemmernes ghanesiske kolleger bedre gennem coronakrisen:
”Sundhedsarbejderne i Ghana har været under et usædvanligt hårdt pres gennem hele pandemien, og fagforbundets indsats har været afgørende for at få medlemmerne helskindet gennem krisen. Det havde de ikke kunnet gøre uden en stærk organisation med god forankring i branchen. Forhåbentlig vil deres indsats under coronakrisen også styrke deres omdømme udadtil som en faglig og professionel organisation med samfundssind,” siger Morten Bruun Søgaard.