Faglige ledere bliver klædt på til den svære kamp for rettigheder i Colombia
En fyreseddel, hvis du melder dig ind i fagforeningen og risiko for trusler, vold og drab, hvis du er fagligt aktiv og arbejder for ordentlige arbejdsforhold. Sådan er den barske virkelighed på arbejdsmarkedet i Colombia, hvor arbejdstagerrettigheder har trange kår. Fødevareforbundet NNF har siden 2019 støttet det colombianske fødevareforbund, SINALTRAINAL’s arbejde med at forbedre forholdene for arbejderne i landets grisesektor. Colombia er et af verdens allerfarligste lande at være fagligt aktiv i. Mens projektet har stået på, er en af SINALTRAINAL’s tillidsmænd blevet dræbt, og SINALTRANAL har flere gange modtaget dødstrusler.
På trods af de brutale forhold er det med Fødevareforbundet NNF’s støtte blandt andet lykkedes at uddanne 50 nye faglige ledere og tillidsmænd, give 1700 fagligt aktive i fødevaresektoren undervisningssessioner, sikre en overenskomstaftale på en af de største virksomheder i grisesektoren samt at genoplive fagbladet ”Lucha Obrera”.
“Det er imponerende, at det trods de brutale og til tider livsfarlige forhold for fagforeningsmedlemmer er lykkedes at uddanne nye faglige ledere, styrke fødevareforbundet og forhandle bedre vilkår på plads for arbejdere i Colombias grisesektor. Det er vi glade for og stolte over at have bidraget til,” siger forbundsformand i Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast.
En ny generation af faglige ledere
Solidaritetsstøtten fra NNF har blandt andet betydet, at SINALTRAINAL har kunnet uddanne mere end 50 nye faglige ledere og tillidsmænd. Uddannelsesmodulerne blev både gennemført online og fysisk, og omhandlede blandt andet overenskomstforhandlinger. Derudover har SINALTRAINAL afholdt ugentlige 2-timers undervisningssessioner om blandt andet arbejdsmiljø, ligestilling og ungdomsarbejde. Omkring 1700 fagligt aktive har deltaget i dele af undervisningen.
“Takket være støtten fra Fødevareforbundet NNF har vi været i stand til at uddanne en ny generation af ledere i SINALTRAINAL,” siger SINALTRAINAL’s formand, Edwin Mejía Correa.
Overenskomst hos stor lokal fødevareproducent
Som en del af projektet lykkedes det desuden i september 2021 at forhandle en overenskomstaftale på plads på en af de førende virksomheder i Colombias grise- og fødevaresektor, Zenú, som producerer en række forskellige forarbejdede fødevarer. Aftalen sikrer arbejderne ordentlige forhold, når det gælder blandt andet løn, ferie og fravær.
På grund af det brutale klima med trusler, vold og drab har det imidlertid været sværere end forventet for SINALTRAINAL at organisere flere nye arbejdere i grisesektoren. SINALTRAINAL har blandt andet forsøgt at organisere nye medlemmer i Puerto Gaitán ved at tilbyde gratis juridisk rådgivning til arbejdere udsat for ulovlige eller urimelige arbejdsvilkår.
Indsatsen mødte imidlertid voldsom modstand fra virksomhedsledelsen, som afskedigede arbejdere, der viste interesse for at melde sig ind i fagforeningen.
Corona gjorde det svært at organisere
Da coronapandemiens afstandskrav og restriktioner ramte, blev arbejdet med at organisere nye medlemmer blot endnu vanskeligere. Under pandemien tog SINALTRAINAL-medlemmer rundt og delte mundbind og håndsprit ud til arbejdere på fødevarefabrikker.
”Fødevareforbundet NNF’s støtte gjorde det muligt for os at være pionerer i forhold til at uddele beskyttelsesudstyr til arbejderne,” siger Edwin Mejía Correa og fortæller, hvordan uddelingen af håndsprit og mundbind var med til at flere arbejdere i fødevaresektoren forstod, at fagbevægelsen kærer sig om deres forhold og rettigheder.
På trods af de yderst vanskelige forhold lykkedes det SINALTRAINAL at skabe en lille medlemsforøgelse via solidaritetsstøtten fra Fødevareforbundet NNF.
Genoplivet fagblad når bredere ud
SINALTRAINAL’s interne og eksterne kommunikation blev også styrket gennem projektet, og det colombianske fødevareforbund modtog træning i blandt andet artikelskrivning, videoproduktion, foto, SoMe og podcast-produktion.
Indsatsen kulminerede med relanceringen af SINALTRAINAL’s fagblad, som ikke var udkommet i fem år. I sommeren 2022 lykkedes det på baggrund af solidaritetsstøtten at relancere og genudgive fagbladet – nu både på print og digitalt.
”Med den digitale version kan vi nå ud til alle SINALTRAINAL-medlemmer, hvoraf 99 procent kan læse det på deres mobiltelefoner,” siger Edwin Mejía Correa og forklarer, at det gør en enorm forskel, da SINALTRAINAL på den måde kan nå arbejderne meget mere direkte og vise dem, at sammenhold og organisering gør det muligt at skabe bedre arbejdsforhold.