Fagbevægelsen sætter vigtige fodaftryk på migrationspolitikken i Østafrika
Tusindvis af kenyanske lærere lever og arbejder i Tanzania, hvor de især understøtter engelskundervisning, og de mere tekniske fag. Mange af dem stifter familie og ønsker at blive i landet. Men hvis de bliver boende i Tanzania, kan de typisk ikke få udbetalt den pension, de har sparet op i Kenya. Samme problem gør sig gældende i Rwanda, hvor engelsklærere fra Uganda ellers er en efterspurgt arbejdskraft. Banker, landbrug, turisme og storindustri er andre sektorer, hvor de østafrikanske lande blokerer arbejdskraftens frie bevægelighed og gør vidensdeling og erfaringsudveksling nærmest umulig.
Det har den regionale sammenslutning for fagbevægelsen i Østafrika EATUC (East African Trade Union Confederation) i mange år arbejdet for at lave om på med Ulandssekretariatets støtte. Og nu er det lykkedes at tage vigtige skridt i den rigtige retning.
Vigtige fremskridt
Efter pres fra EATUC tog ministrene i Det Østafrikanske Fællesskab (EAC) i oktober 2021 endnu et stort skridt mod vedtagelsen af en ny, fælles arbejdsmarkeds- og migrationspolitik, som efter planen endeligt skal vedtages i februar 2022.
”Den nye politik vil beskytte migranter, da den fokuserer på håndtering af arbejdsmigration, harmonisering af migrationspolitikker, beskyttelse og empowerment af migrantarbejdere, adgang til social sikring og muligheden for at sociale sikkerhedsnet følger med over landegrænser,” siger sekretariatsleder i EATUC, Caroline Khamati Mugalla.
Et andet resultat af EATUC’s pres er, at Det Østafrikanske Fællesskab (EAC) i november 2021 indgik en aftale om at oprette en teknisk arbejdsgruppe i EAC, som skal adressere udfordringer i forbindelse med arbejdskraftens frie bevægelighed mellem de seks medlemslande (Burundi, Kenya, Rwanda, Sydsudan, Tanzania og Uganda). Det er et stort fremskridt, fordi arbejdsgruppen hurtigt vil kunne reagere på udfordringer, som gør det vanskeligt for arbejdere fra et af EAC’s medlemslande at tage arbejde i et andet medlemsland.
Mangeårigt pres fra fagbevægelsen skaber resultater
Fremskridtet bygger på dansk fagbevægelses hjælp i forbindelse med, at EATUC har udarbejdet et politisk oplæg om migration i Østafrika. Oplægget har EATUC anvendt i dialogen med Det Østafrikanske fællesskab (EAC), og EATUC har i det hele taget de senere år lagt et massivt pres for at få spørgsmålene om migration og arbejdskraftens frie bevægelighed op på dagsordenen i EAC.
På papiret et det for EAC et erklæret mål at arbejde hen imod et fælles marked, hvor varer og arbejdskraft frit kan bevæge sig mellem landene – lidt i dur med det indre marked i EU – og dermed accelerere økonomisk vækst, udvikling og beskæftigelse i regionen. Tilbage i 2014 var EATUC med støtte fra Ulandssekretariatet og Dansk Industri med til at sikre en EAC-aftale om nye regler for arbejdstilladelser, som har gjort det både billigere og lettere at få en arbejdstilladelse i et af de andre medlemslande.
Men siden da er fremskridtene mod øget integration mellem landenes arbejdsmarkeder gået næsten i stå, hvilket har været dybt problematisk for de mange interne migrantarbejdere, som blandt andet er dybt afhængige af, at sociale sikkerhedsnet følger med, når de flytter til et andet østafrikansk land for at arbejde. Det kan vedtagelsen af den nye arbejdsmarkeds- og migrationspolitik samt etableringen af den nye tekniske arbejdsgruppe være med til at ændre på.