
En folkevandring af sygeplejersker
Drives fra faget
Ifølge PSI, de offentligt ansattes internationale fagsekretariat, drives mange væk fra faget af privatiseringer og skrumpende budgetter. Besparelser og kassetænkning giver sig udslag i urimelige sygeplejerske-patient forhold, både i antal og kvalitet. Det giver sygeplejerskerne stress og angst at have så tunge ansvar med så få minutter og midler til hver, skriver PSI, som repræsenterer mere end 7 millioner ansatte i sundhedssektoren i 150 lande.
Som generalsekretær Hans Engelberts udtrykker det: “Sygepleje er ikke kun et arbejde, sygeplejerskers rolle dækker mere end det. De er ofte det mest direkte og stabile led mellem patienterne og alle dem, der er involveret i behandlingen.” I nogle lande står sygeplejersker for op til 80% af tjenesterne i sundhedssektoren.
Fra de fattige til de rige lande
Der er gradsforskelle i sygeplejerskernes vilkår, og nogle steder lokker med en højere løn end andre, hvilket har sat en folkevandring i gang.
“I det sydlige Afrika siger sygeplejerskerne fra med fødderne”, siger PSI’s stedlige repræsentant, Thembi Mngomezulu, der selv er tidligere sygeplejerske.
“De flytter til rigere lande, såsom England og Australien, hvor de nemt kan få arbejde på bedre vilkår end derhjemme”, siger hun. Dermed forstærkes problemerne i de fattige landes sundhedssektorer og den skadelige udvikling bider sig selv i halen.
Nålestik og handling
Der er også kommet mere fokus på det farlige arbejdsmiljø, som sygeplejerskerne færdes i.
“Nålestik med hiv/aids, leverbetændelse eller en af de 20 andre sygdomme, der overføres så let, er alt, alt for hyppige”, udtaler Judith Oulton, direktør for Det Internationale Sygeplejeråd i Geneve. Der er ingen tal for verden som sådan, men i USA alene runder nålestik-ulykker mere end 1 million om året. På hospitalerne i Storbritannien er antallet over 100.000 nålestik-ulykker om året. Og de fleste rammer sygeplejerskerne.
I 2006 fastslog Verdenssundhedsorganisationen WHO, at den globale krise i antallet af sygeplejersker skal være et handlingspunkt.
Dansk Sygeplejeråd arbejder sammen med Ulandssekretariatet om at hjælpe sygeplejerskernes fagforeninger med at skabe bedre vilkår i Afrika, Asien og Mellemamerika.