
Det colombianske fødevareforbund fortsætter kampen for social retfærdighed trods dødstrusler

”Død over alle (…) der kalder sig faglige og sociale ledere”. ”Vi vil vise jer, at det ikke er for sjov. Vi ved, hvor I holder til.” Sådan står der i et brev, som det colombianske fødevareforbund SINALTRAINAL modtog i begyndelsen af august. Dødstrusler mod navngivne fagforeningsmedlemmer er en del af den hverdag, som fagligt aktive i SINALTRAINAL må leve med, når de kæmper for ordentlige arbejdsforhold og rimelige lønninger til de ansatte på landets slagterier.
Det er ikke mere end fire måneder siden, at den 43-årige tillidsrepræsentant i SINALTRAINAL Felipe Andrés Pérez Pérez blev fundet dræbt nær sin bil i byen Medellín. Så dødstruslerne, der er afsendt af den paramilitære gruppe, ”De sorte ørne”, skal tages gravalvorligt. Men selvom det er med livet som indsats, fortsætter SINALTRAINAL ufortrødent fagforeningsarbejdet og lader sig ikke knægte af truslerne:
”SINALTRAINAL bliver udsat for trusler, drab og voldelige overfald, hvilket belaster vores arbejdere og vores familier og afholder SINALTRAINAL fra at gennemføre vigtige og lovlige aktiviteter for at forbedre arbejdernes og befolkningens vilkår. Vi beder om det nationale og internationale samfunds solidaritet, så volden kan stoppe (…) og så vi kan udøve vores lovlige ret til at ytre os, deltage i sociale protester, forsamles, forhandle overenskomster og strejke,” siger SINALTRAINAL’s formand, Edwin Mejía Correa.
Fagbevægelsen er i front for kampen for mindre ulighed
På trods af en lang og trist strøm af dødstrusler, overgreb og drab har fagbevægelsen i Colombia siden april intensiveret kampen mod ulighed og fattigdom – og for basale rettigheder.
Den 28. april i år væltede titusinder af colombianere ud på gader og stræder for at vise deres utilfredshed. Anført af landets fagbevægelse – inklusiv SINALTRAINAL – demonstrerede de mod en skattereform som præsident Iván Duque havde lanceret. Reformen ville blandt andet gøre basale fødevarer og benzin dyrere – det vel at mærke i en situation, hvor coronakrisen allerede havde kastet store dele af befolkningen ud i dyb fattigdom.
“Gnisten, som antændte det hele var den skattereform, som den colombianske regering præsenterede, men det var blot dråben, der fik glasset til at flyde over. Den dybere årsag er de yngre generationers totale mangel på muligheder for at opnå et værdigt liv. Det, der udløste den sociale opstand, var den akkumulerede mængde af uretfærdigheder samt situationen under pandemien, hvor de fattigste har mærket elendigheden endnu tydeligere,” siger Juan Carlos Galvis, kassér i SINALTRAINAL.
Protesterne har givet resultater – men kampen fortsætter
Efter fire dages massive folkelige protester måtte den stærkt pressede colombianske præsident droppe reformen. Men det fik ikke protesterne til at dø ud – tværtimod, for som Juan Carlos Galvis siger, havde skattereformen blot været den sidste dråbe, som fik colombianerne til at gå på gaden for at kræve social retfærdighed. Protesterne er derfor fortsat måned efter måned med forøget styrke. De stilnede kun kortvarigt af, efter den nationale strejkekomité (som inkluderer de colombianske hovedorganisationer) i juli præsenterede en række lovforslag om bl.a. et basisindkomst-program, der skal hjælpe den fattigste del af befolkningen igennem den nuværende økonomiske krise. Men da resultaterne udeblev, indkaldte den nationale strejkekomité den 26. august til nye demonstrationer, og store folkemængder strømmede igen ud i gaderne.
Vanskelige kår for den colombianske fagbevægelse
Selvom forårets og sommerens store demonstrationer viser en massiv folkelig opbakning til fagbevægelsens kamp for social retfærdighed og mindre ulighed, gør de konstante trusler og overfald på fagforeningsmedlemmer det yderst vanskeligt for SINALTRAINAL og resten af den colombianske fagbevægelse at rekruttere nye medlemmer. Arbejderne frygter ganske enkelt at melde sig ind.
For at støtte SINALTRAINAL’s svære arbejde med at organisere flere medlemmer og derigennem fremme bedre arbejdsforhold i Colombias grisesektor har Fødevareforbundet NNF siden 2019 støttet det colombianske fødevareforbund. Med støtten har SINALTRAINAL blandt andet uddannet 50 nye tillidsrepræsentanter.
”Det colombianske fødevareforbund arbejder under ekstremt vanskelige forhold med trusler, vold og drab. Vi støtter SINALTRAINAL, så de får bedre muligheder for at organisere flere medlemmer, uddanne deres tillidsrepræsentanter og sikre ordentlige forhold for arbejderne i den colombianske grisesektor,” siger formand for Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast.