
Unge elektrikere fra Jordan og Danmark mødes for at udveksle erfaringer under pandemien

Jordanske og danske elektrikere og deres fagforbund har nu i et år stået over for den samme udfordring: En virus har lukket store dele af begge samfund ned og gjort klassisk fagforeningsarbejde med fysiske besøg på uddannelser og virksomheder ikke alene svært, men decideret umuligt.
Den 11. og 12. marts – på årsdagen for den første store nedlukning af Danmark – mødtes unge fra de to forbund derfor online for at udveksle erfaringer om fagforeningsarbejde under en pandemi.
“Mange af de udfordringer, vi står med, er meget ens i Danmark og Jordan, hvor regeringerne har indført restriktioner, som på nogle punkter ligner hinanden meget,” siger formand for det jordanske el-forbund, General Trade Union for Electricity Workers in Jordan (GTUEWJ), Ali Al-Hadid.
”Det giver noget at møde nogen, som står i samme situation som os tusindvis af kilometer væk. De står med nogle hovedpiner, som egentlig rimer godt på mange af vores,” siger formand for Dansk El-Forbund Ungdom, Mathias U. Vinholt.
Siden 2017 har Dansk El-Forbund via Ulandssekretariatet støttet General Trade Union for Electricity Workers in Jordan. Online workshoppen er en del af solidaritetsprojektet og målet med mødet er, at de to forbund kan lære af hinandens erfaringer med at håndtere udfordringerne fra coronapandemien.
Corona tvinger til nytænkning
For begge forbundene har pandemiens restriktioner og forsamlingsforbud kastet grus i maskineriet, når det handler om at møde både eksisterende og nye, potentielle medlemmer.
”Hvordan får man for eksempel nye medlemmer i en biks, der historisk er baseret på, at folk har mødtes fysisk på deres arbejdsplads og organiseret sig til bedre rettigheder som lønmodtagere. Det er altså svært, når man som udgangspunkt skal holde afstand på to meter, og hvis du er udefrakommende – f.eks. i forhold til en virksomhed, så skal du egentlig helst bare holde dig væk,” siger formand for Dansk El-Forbund Ungdom, Mathias U. Vinholt.
Under pandemien har Dansk El-Forbund Ungdom derfor været nødt til at tænke ud af boksen, og de har blandt andet haft stor succes med at hverve nye medlemmer via online besøg på erhvervsskoler og via kampagner på sociale medier.

Arbejdsmiljø, retfærdig grøn omstilling og ligestilling
Netop Dansk El-Forbunds arbejde med sociale medier under pandemien, nævner den jordanske deltager Mohammad Alhmood, som er medlem af GTUEWJ’s ungdomskomité, som en af de ting, han lærte meget af at høre om under online workshoppen.
I løbet af de to afteners diskussioner blev der også tid til at vende andre vigtige emner som arbejdsmiljø og sikkerhed, retfærdig grøn omstilling og kvindelige elektrikeres muligheder for at udføre deres arbejde under en pandemi, hvor deres børn eksempelvis er sendt hjem fra skole.
”Vores to fagforbund har de samme mål, som er at styrke arbejderne og forbedre deres tekniske færdigheder via træning og efteruddannese. Vi kan derfor få gavn af hinanden i fremtiden ved at dele erfaringer og viden,” siger Mohammad Alhmood.
Styrkede bånd og fremtidigt samarbejde
“Det var et meget udbytterigt møde, som styrkede forholdet mellem vores to fagforbund,” siger formand for GTUEWJ Ali Al-Hadid.
Begge forbund ønsker således at fortsætte det gode samarbejde og mødes igen for at fortsætte erfaringsudvekslingen.
“I første omgang synes jeg, det giver mening, når corona er kogt af, at vi tager et fysisk møde, og at vi får en delegation afsted til Jordan, og at vi inviterer dem til Danmark. For det er klart, at Zoom-møder kan meget, men det kan aldrig blive en erstatning for det at sidde i samme lokale og møde nogen ansigt til ansigt,” siger formand for Dansk El-Forbund Ungdom, Mathias U. Vinholt.