
Faglig leder tilbage i Burma efter årtier i eksil
24 år. Så længe måtte den fremtrædende faglige leder Maung Maung leve i eksil, før han 4. september i år omsider kunne vende tilbage til sit hjemland Burma/Myanmar.
Det var også første gang, Maung Maung genså sin familie, siden han i 1988 måtte flygte fra Burma, da han som leder af minearbejdernes fagforening gik på gaden sammen med den spirende demokratibevægelse. Militæret slog hårdt ned på protesterne, og Maung Maung måtte flygte til Thailand og efterlade sin kone og sit treårige barn.
I Thailand var han i 1991 med til at stifte den faglige landsorganisation FTUB (Federation of Trade Unions in Burma), som han i dag er generalsekretær for. FTUB’s mål er at opbygge en demokratisk, uafhængig fagbevægelse i Burma.
Organisationen blev forbudt i Burma og har indtil nu fungeret illegalt med hovedsæde i Thailand. I 2009 forsøgte FTUB at afholde sin første officielle kongres i Burma. Det skete ved grænsen til Thailand, og her skred militærstyret ind og anholdt en række tillidsfolk.

Genså sin kone og søn
Siden er mildere politiske vinde blæst ind over Burma. I august i år blev Maung Maung sammen med 2.000 andre personer fjernet fra regimets sorte liste og kunne vende hjem fra sit eksil.
Ved ankomsten blev han mødt af Myo Aung Thant, der er medlem FTUB’s ledelse og har siddet fængslet i Burma på linje med mange andre fagligt aktive. I velkomstkomiteen var også seks betjente fra landets efterretningstjeneste.
”Bagefter mødte jeg min familie: Min kone og min søn, som jeg ikke har set i al den tid, og min fagforeningsfamilie, der har udviklet sig over to årtier,” fortalte en rørt Maung Maung til det amerikanske Solidarity Center.
7. september fik han foretræde for Burmas arbejdsminister Maung Myint og fik mulighed for at diskutere emner som mindsteløn og migrantarbejderes rettigheder i Burma. Maung Maung anses for en væsentlig figur i Burmas demokratibevægelse og fungerer også som leder af oppositionsgruppen Nation Council of the Union Burma.
”Vi er begejstrede for, at Maung Maung nu kan vende tilbage for at lede FTUB på dette afgørende tidspunkt i Burmas historie,” siger Sharon Burrow, generalsekretær i den internationale faglige sammenslutning, IFS.
4.000 modstandere af regimet står dog stadig opført på Burmas sorte liste.
Ny lov sikrer rettigheder
EU og USA lempede i foråret sanktionerne mod Burma, da militærregimet gennemførte en række demokratiske reformer og afholdt valg til parlamentet. Samtidig indførte landet en arbejdsmarkedslov, der sikrer arbejderne en række grundlæggende rettigheder, blandt andet ret til at etablere lokale fagforeninger på arbejdspladserne.
”Den afgørende test bliver, hvilke muligheder fagbevægelsen reelt får for at organisere medlemmer i Burma. Samtidig bliver det spændende at se, hvor stor opbakning de faglige organisationer har blandt arbejderne,” siger Mads Bugge Madsen, sekretariatschef i Ulandssekretariatet.
Ulandssekretariatet har tidligere støttet civilsamfundet og fagbevægelsen i Burma i samarbejde med Den Danske Burma-komité.
”Nu får vi chancen for at komme ind i landet og se på forholdene med egne øjne. Det giver et bedre afsæt for at kunne støtte fagforeninger i Burma i fremtiden,” siger Mads Bugge Madsen.
Over 100 mindre fagforeninger er registreret på virksomhedsplan, siden Burmas regering indførte en ny arbejdsmarkedslov. Mange af dem er dog organiseret af arbejdsgiverne for at undgå fagforeninger, der faktisk repræsenterer arbejderne. Der er også fortsat rapporter om overgreb på fagligt aktive, ligesom tvangsarbejde for militæret stadig er et problem.