Tunesisk fagbevægelse trodser terror

Af Sami Saidana og Jacob Rosdahl, Ulandssekretariatet
11. august 2015
En måned efter det blodige angreb på Hotel Marhaba i den tunesiske badeby Sousse, holder fagbevægelsen møde på selv samme hotel for at vise solidaritet og støtte turistbranchen
Hotel Marhaba var ramme om det blodige angreb på badebyen Sousse. Foto: UGGT

”Vi fordømmer terrorisme og støtter demokrati og fred i Tunesien. Vores budskab til terroristerne er, at vi ikke er bange for dem. Tuneserne vil kæmpe mod enhver form for ekstremisme og intolerance.”

Sådan siger Hassine Abassi, generalsekretær for Tunesiens faglige hovedorganisation UGTT (Union Générelle Tunisienne du Travail).

UGTT har netop afholdt et to-dages seminar på Hotel Marhaba, som ligger ud til stranden i middelhavsbyen Sousse for at vise, at organisationen nægter at lade sig kue af terrorister – og for at markere, hvor vigtig turismen er for Tunesien.

Blodbad

Hotel Marhaba blev den 26. juni ramt af et blodigt angreb. En enkelt islamistisk terrorist skød vildt med automatvåben inde på hotellets område og på stranden, hvor europæiske turister solede sig. Terroristen efterlod et slagtehus med 38 dræbte (heraf 30 briter), før han selv blev skudt af tililende sikkerhedsfolk. Dagen var den blodigste siden Tunesiens revolution i 2011.

Angrebet skete kun tre måneder efter et andet terrorangreb mod Tunesiens turisme, hvor to mænd dræbte 22 mennesker på nationalmuseet Bardo i hovedstaden Tunis. Britisk politi har kædet de to angreb sammen og har en teori om, at terroristerne er blevet trænet i Libyen af Islamisk Stat.

Tunesien er blevet storeksportør af islamistiske terrorister til Syrien og Irak – et fænomen, der skyldes frustration over manglende fremskridt – især økonomiske – efter revolutionen og den fredelige overgang til demokrati.

Terror slår dobbelt hårdt i Tunesien

Terror rammer dobbelt hårdt i Tunesien, fordi udenlandske turister holder sig væk af frygt. Hassine Abassi siger:

”UGTT har valgt at holde vores seminar på Hotel Marhaba, fordi vi vil udtrykke vores solidaritet med dette hotel, som er hårdt ramt. Vi vil gerne sende et positivt signal om, at vi støtter arbejdspladserne i turistbranchen og støtter turismen i Tunesien generelt.”

Vi sender et signal om, at vi trodser terroristerne og støtter turistbranchen, siger UGGT's generalsekretær Abassi

Efter terrorangrebet på stranden var der masseflugt af turister fra Tunesien. Turismen bidrager til cirka 7 procent af Tunesiens bruttonationalprodukt og beskæftiger omkring 400.000 mennesker i et land, hvor arbejdsløsheden, især blandt unge, er stigende. Derfor har terror stor indvirkning på både økonomi og stabilitet i landet.

Står sammen i katastrofen

Abdel Aziz er en ældre mand, som er receptionschef på Hotel Marhaba. Han så angrebet med sine egne øjne den blodige dag i juni. Han beskriver det som uvirkeligt – som taget ud af en Hollywoodfilm.

”Det er en katastrofe for økonomien. Mange mennesker er direkte afhængige af turisterne, og endnu flere indirekte: taxachauffører, byggebranchen, restauranter, landbrug, alt,” siger han og mener, at rigtig mange vil blive fyret fra deres job.”

Det er en vurdering, som Hassine Abassi deler. UGTT’s seminar, som altså var en demonstration mod terroristerne, handlede om at skabe en national platform for social dialog. Det har i og for sig ikke noget at gøre med angrebet eller Hotel Marhaba, men Abassi siger, at lønmodtagere og arbejdsgivere må stå sammen:

”Terrorisme har ingen farve og ingen nationalitet. Den kan slå til hvor som helst og når som helst. Det er meget vigtigt, at tuneserne er solidariske og står sammen – både arbejdsgivere og arbejdstagere – for at bekæmpe dette fænomen.”

Ud over at fortælle den gode historie om Tunesien som attraktivt turistland, mener Hassine Abassi, at alle sociale parter i det tunesiske samfund skal indse, at problemet er komplekst, og at der er behov for et parallelt arbejde ved siden af at styrke politiet og sikkerhedsapparatets arbejde:

”Vi må kigge på vores uddannelsessystem – altså hvordan skolen kan spille en rolle i at undervise i moderat islam. Hvordan familien kan spille en rolle. Hvordan civilsamfundet kan spille en rolle etc. Vi skal have en klar vision og være fælles om at vinde krigen mod terrorisme.”

UGGT - Union Générelle Tunisienne du Travail – er Ulandssekretariatets samarbejdspartner i Tunesien. Samarbejdet begyndte i 2012 med fokus på at styrke social dialog og støtte UGTT i arbejdet for at blive en stærk, demokratisk aktør i landets reformprocesser.

AddToAny

Share/Save