Store konferencer og små ryk

Af Jacob Rosdahl, Ulandssekretariatet
23. maj 2016
Den store Women Deliver-konference er slut – men hvad betyder det egentlig for ligestillingen for arbejdende kvinder (og mænd). Det diskuterede formændene for LO og FTF, da de gjorde status over konferencen.
Kig jer omkring - hvor mange af jer ligner mig, sagde Jean Petersen. Foto: Jacob Rosdahl

Scenen var sat i Den Brune Kødby i København fredag den 20. maj i det, som kaldes TalkTown – og som har udgjort en slags folkelig søster til den store Women Deliver-konference, som foregik i Bella Center med højprofilerede oplæg og skyhøje entré-priser.

Mens hipsterne fyrede op i kødbyens udendørsgriller, begyndte LO, FTF og FOA’s arrangement både i mere beskedne, gråmelerede og rå rammer og med en påmindelse om, hvor forskelligt kvindeliv kan tage sig ud på kloden – og dog med fælles problemstillinger.

Formand for LO Lizette Risgaard, FTF-formand Bente Sorgenfrey og bestyrelsesmedlem i FOA SOSU Jean Petersen skulle diskutere ligestilling, og oplægget var en film, som DR’s Gitte Hansen har lavet om en tur til Jean Petersens hjemby i Malawi. Jean Petersen har boet i Danmark siden 1972, er livslangt fagligt aktiv – og betragter i øvrigt både Danmark og Malawi som sit hjem.

Filmen viste, hvordan kvinderne i Malawi kæmper med hårdt arbejde i marken, i hjemmet og med at made og bade manden. Og på den måde knyttede filmen debat-arrangementet sammen med de store spørgsmål om kvinders rettigheder, sundhed og arbejde, som Women Deliver-konferencen blandt andet lagde op til.

Små ryk

”En konference som Women Deliver er ikke bare varm luft. Sådanne tiltag er vigtige i det lange løb. Ligesom man heller ikke får løst klima-problemerne med Cop 21, eller man får løst alle problemerne på arbejdsmarkedet i én forhandling – så handler det netop om forhandlinger i det seje træk, at tale om tingene og vedtage de små ryk. På den måde rykker det i det lange løb,” sagde Lizette Risgaard. Og Bente Sorgenfrey supplerede:

”Det er helt klart, at hvis man udnytter kvinders økonomiske potentiale, så vil der komme mere vækst i verden. Derfor er ligestilling ikke kun et spørgsmål om lige rettigheder, men fx om – overalt – at udligne løngabet. Sådanne ting må vi have sat længere op på dagsordenen,” sagde hun.

Ligestilling på alle fronter

Diskussionen i salen drejede sig om emner som øremærket barsel til mænd, flere kvindelige ledere og blandt de tre paneldeltagere var der enighed om, at man – på en eller anden måde – måtte få mænd til at engagere sig i ligestillingen. Som Jean Petersen udtrykte det:

”Det gælder i Malawi, og det gælder i Danmark: mændene er fundamentet for at komme videre - ellers ender vi i en hønsegård, sagde hun slagfærdigt.

Store konferencer er med til at give små ryk i den rigtige retning, sagde Lizette Risgaard. Foto: Jacob Rosdahl

”Kig jer omkring. Hvor mange herinde ligner mig? Hvordan skal fagbevægelsen forholde sig til, at den ledes af danskere – men på bunden sidder indvandrerne?”

Udviklingsbistand

På den måde blev migrations og udviklingsbistand bragt på banen – også i forhold til at Women Deliver i høj grad handler om indsatser indenfor udviklingssamarbejde. Lizette Risgaard mente, at Women Deliver er en trædesten i forhold til udviklingsbistand:

”Mange har et for simpelt billede af udviklingsbistand. Er det bare nødhjælp? Nej, det er det ikke,” sagde LO-formanden, som også er formand for Ulandssekretariatet. Og næstformanden for Ulandssekretariatet, Bente Sorgenfrey mente i forlængelse af Lizette Risgaard, at Women Deliver netop kunne sætte fokus på, hvordan vi yder udviklingsbistand – og hvad 2015-nedskæringerne på den betyder:

”I fagbevægelsen har vi Ulandssekretariatet. Vi laver kapacitetsopbygning på arbejdsmarkederne. Men udviklingsbistanden er blevet skåret. Det er sådan nogle ting, som Women Deliver kan sætte fokus på – især når vi har en statsminister, der spiller smart i en fart med et par flotte ord, når der er fjernsyn på,” sagde Bente Sorgenfrey.

Debtatten var arrangeret af LO, FTF og FOA. ”Talk Town” kørte parallelt med den store internationale konference Women Deliver i Bellacenteret den 16.-19. maj. Her var 5.000 kvinder, kvindeorganisationer, forskere, menneskerettighedsorganisationer mv. samlet for at diskutere kvindepolitik i et internationalt perspektiv.

AddToAny

Share/Save