Små skræddere i Benin sælger nu skjorter til nabolandene

Af Louise Kronborg, Ulandssekretariatet
25. januar 2018
I Benin er en gruppe skræddere i den uformelle økonomi gået sammen om at danne et kooperativ, som har forbedret deres forretning. De sælger nu også deres varer til udlandet.
Marc Ayelo, kasserer hos Maison de Creaturs, er begejstret for det samarbejde, de har fået med indkøbere i DR Congo. Foto: Louise Kronborg.

Midt i hjertet af havnebyen Cotonou i Benin ligger La Maison de Createurs – Designernes Hus. Udefra syner den falmede blå facade ikke af meget, og man kan let gå forbi uden at ænse det. Men træder man indenfor, bliver man mødt af en anden virkelighed.

Det lille blåmalede rum på knap 10 kvadratmeter syder af aktivitet, og lyden fra symaskinernes melodiske hakken lyder ud i lokalet. To lærlinge sidder ved symaskinerne langs væggen og er i gang med at sy et par bukser, en anden lærling sidder dybt koncentreret og syr avancerede mønstre på en pink skjorte. Imens står en fjerde i hjørnet og stryger det færdige tøj. Lærlingenes arbejde bliver overvåget af den prisbelønnede skrædder Marc Ayelo, som byder velkommen.

Dannelsen af et kooperativ

”Vores håb med kooperativet var at kunne række ud til nogle andre kunder, end vi ville kunne som individuelle skræddere – såsom skoler, hospitaler eller hoteller. Vi har allerede fået kontakt til en række skoler i Benin, som vi har syet skoleuniformer til. Senest har vi også fået kontakt til nogle indkøbere i udlandet, og vi har netop leveret en ordre på broderede skjorter til Cameroun,” fortæller en begejstret Marc Ayelo, der også er kasserer hos Maison de Creaturs.

I 2013 var Ulandssekretariatets sammen med Håndværksrådet, Uddannelsesforbundet og landsorganisationen UNSTB (Union Nationale des Syndicats des Travailleurs du Bénin) med til at støtte etableringen af et kooperativ for skræddere i Benin. Målet med dannelsen af kooperativet var at etablere et fagligt netværk og derigennem skaffe større omsætning og skabe anstændige jobs for skrædderne i den uformelle økonomi. Skrædderne er alle medlemmer af fagforeningen SYNAPROTIC (Syndicat National des Professionnels de Tissage et de la Couture), som hører under UNSTB.

Marc Ayelo overvåger lærlingenes arbejde i det lille rum i Maison de Createurs. Foto: Louise Kronborg

Støtte og faglig træning skaber fremgang

Deres succes er ifølge Marc Ayelo udelukkende blevet muliggjort gennem støtten fra UNSTB og Ulandssekretariatet, som hjalp dem med at finde et lokale og investerede i fire symaskiner til Maison de Createurs. Skrædderne modtog ligeledes undervisning fra lokale ressourcepersoner i forbindelse med dannelsen af kooperativet.

De fik blandt andet træning i basal regnskabsføring, hvilket har gjort, at de har styr på forretningens økonomi, og at de dermed kan adskille deres private økonomi fra de ansattes løn. Dernæst fik de faglig træning i skrædderikunst, så de kan levere produkter af højere kvalitet, og sidst men ikke mindst har de fået viden om faglige rettigheder og arbejdsmiljø samt træning i personlig udvikling og forretningsudvikling. Det har givet skrædderne mere selvtillid og mod til at starte en større forretning op.

Skrædderen Marie Kassignin siger, at træningsforløbet ændret hendes liv:

”Jeg har virkelig fået forbedret min forretning. Nu er produktionen meget hurtigere, og mine kunder kommer tilbage, fordi de oplever, at jeg kan levere en god kvalitet.”

Træningsforløbet har været til gavn for såvel den enkelte skrædder, som for lærlingene. UNSTB har sammen med skrædderne været med til at sammensætte et uddannelsesforløb for lærlingene, hvor de oplærer dem i den tekniske kunnen, regnskabsføring og arbejdsmiljø. Derudover er der blevet sat en stopper for at ansætte lærlinge under 14 år, som er grænsen for børnearbejde i Benin.

Sammen kan man løfte mere

Skrædderne oplever, at der er et fællesskab omkring produktionen, og at jo flere man arbejder sammen desto mere kan man opnå. Beinge Hanou, præsident for Maison de Createurs forklarer:

”Hvis jeg havde arbejdet alene, ville jeg aldrig have kunnet levere de broderede skjorter til Cameroun, men sammen kunne vi levere skjorterne på bare 4 dage. Det imponerede vores købere, som fortalte, at de aldrig havde oplevet sådan en effektivitet og kvalitet i produktionen i Benin, og derfor har de sagt ja til at fortsætte samarbejdet med os.”

Kooperativet er ved at få etableret et godt navn og ry om god kvalitet. De har også haft møder med indkøbere i DR Congo, som er meget interesserede i at købe fra skrædderne, da de i DR Congo kan sælge det til tre gange prisen. Som Marc Ayelo siger:

”Samarbejdet er en win-win situation for alle.”

Der er ikke mangel på vision hos Maison de Createurs, og de håber på fortsat at ekspandere. Marc Ayelo er håbefuld:

”Vores ambition for fremtiden er at få nogle bedre rammer for forretningen. I bund og grund har vi brug for større lokaler og mere plads, vi har brug for at investere i mere udstyr og for videre uddannelse.”

Ulandssekretariatet har støttet UNSTB i Benin i programmet om Anstændigt Arbejde i Vestafrika siden 2008. Fra 2013 har Ulandssekretariatet i samarbejde med Håndværksrådet og Uddannelsesforbundet gennemført et program i Vestafrika for at styrke fagbevægelsens kapacitet til at udvikle de små uformelle virksomheder og skabe netværk og kooperativer.

AddToAny

Share/Save