P1 Kulturnyt sætter fokus på afrikansk kunst

Ulandssekretariatet er netop nu aktuel med kunstudstillingen ’Vilje til forandring’, som er udstillet i Brøndsalen fra 3-9. september. P1 Kulturnyt bragte et indslag om udstillingen mandag den 5. september kl. 19.03.

Jørgen Assens, som er Ulandssekretariatets konsulent for Afrika, fortæller i Kulturnyt om projektet.

- Det er utroligt svært at forklare og forstå, hvordan det lykkes dem at overleve og fastholde vilje, optimisme, energi på trods af fattigdom, sult, arbejdsløshed og undertrykkelse. Det er normalt meget svært at formidle, men det udtrykkes i kunsten.

Hør hele udsendelsen her:

Dermed bliver kunsten en måde hvorpå, man kan udtrykke det, der er svært at sige med ord. Det skyldes, at ytringsfriheden er under gevaldig pres i denne del af det sydlige Afrika. Det resulterer i en meget symbolsk og politisk kunst, som alligevel er let at forstå og fortolke. Forfatteren Kirsten Thorup talte til ferniseringen fredag den 2. september, her sagde hun blandt andet:

- Kunsten fungerer som et åndehul i den ellers massive undertrykkelse af ytringsfriheden. Og kunstværkerne bliver også meddelelser til omverdenen, til os, om hvordan mennesker lever og overlever under korrupte regimer, hvor flertallet må klare sig fra hånden til munden for under en dollar om dagen. 

Læs Kirsten Thorups tale her:   

Udstillingen ’Vilje til forandring’ rejser efter Brøndsalen rundt og besøger en række tekniske skoler rundt om i landet (program følger).

På billedet ses Jørgen Assens og Jens Kåre Rasmussen, Centerleder for Center for kultur og udvikling, som også talte til åbningen af kunstudstillingen. Derudover talte Marie Louise Knuppert, International Sekretær hos LO og Mads Bugge Madsen, Sekretariatetsleder for Ulandssekretariatet.

AddToAny

Share/Save