Kvinder til tops i Bahrain

Af Lene Frøslev, Ulandssekretariatet
16. maj 2016
En fjerdedel af ledelsen i Bahrains LO er nu kvinder - men der er brug for endnu flere kvinder i fagbevægelsen, mener formanden for fagforeningens ligestillingsarbejde, som gæster Women Deliver-konferencen i disse dage.
Mænd lytter ikke kvindernes problemer på arbejdsmarkede, fx. sexchikane. Foto: Carsten Flint Hunneche

I den lille østat Bahrain i den persiske golf stormer de faglige kvinder frem. På kongressen for Bahrains LO - GFBTU (General Federation of Bahrain Trade Unions) blev fire kvinder valgt til hovedbestyrelsen, som er på 17 medlemmer. Kvinderne har altså knapt en fjerdedel af pladserne i den øverste faglige ledelse – i et arabisk land med et meget traditionelt kvindesyn.

Blandt de mest erfarne, kvindelige faglige ledere er 42-årige Suad Mohammed Mubarak. Hun har været regnskabschef og tillidsrepræsentant på et af Bahrains luksushoteller og gennem mere end ti år en ivrig forkæmper for arbejdende kvinders rettigheder. I dag er hun vicegeneralsekretær for GFBTU og leder af fagforeningens ligestillingsarbejde, der støttes af Ulandssekretariatet.

Suad kæmper ikke mindst for, at flere kvinder melder sig som fagligt aktive. Også i Bahrain siger kvinderne, at de ikke har tid til fagligt arbejde, når de skal sørge for mand og børn. Et dobbeltarbejde, som hovedparten af mændene i olielandet synes alene er kvindernes ansvar.

Brug for stærke kvinder i fagbevægelsen

Og det er netop derfor, der skal flere kvinder ind på ledelsesposter i fagforeningerne, mener Suad Mohammed Mubarak. For kvinderne har rettigheder, og hvis de ikke er med i det faglige arbejde, vil de ikke blive en del af beslutningsprocesserne.

“Kvinder anses for at være ligegyldige. Vi bliver hverken hørt eller spurgt til råds, og nogle gange udelukkes vi helt fra forhandlingerne. Derfor er det vigtigt, at det er aktive og stærke kvinder, der vælges ind i fagbevægelsen,” sagde Suad Mohammed Mubarak forrige år til Ulandssekretariatet.dk.

Hun har tidligere i et interview til kvindetidsskriftet Woman This Month i Bahrain påpeget, at mænd ofte ikke lægger vægt på emner som social og sundhedsmæssig sikkerhed, der betyder meget for kvinder. Det er en væsentlig grund til at få flere kvinder ind i ledelsen af fagforeningerne.

Suad M. Mubarak er med i panelet ved den store Women Deliver-konference i København. Foto: Carsten Flint Hunneche.

Suads mål er, at i løbet af få år vil mindst 30 procent af medlemmerne i GFBTU være kvinder. I dag udgør kvinder under 10 procent af organisationens cirka 25.000 medlemmer.

Arbejder for misbrugte husarbejdere

77 procent af arbejderne i oliestaten Bahrain er migranter fra fattigere lande i Asien. Kvindelige husarbejdere udgør en stor andel. Mange har været udsat for menneskehandel, og de er lavest i hierarkiet med de laveste lønninger og de dårligste arbejdsforhold. Ofte bliver de tilmed slået og misbrugt seksuelt.

Suad Mohammed Mubarak har lagt et stort arbejde i kampen for at forbedre forholdene for de kvindelige husarbejdere. Hun har således været med til at skaffe dem kortere arbejdstid og en ugentlig fridag, og GFBTU fortsætter med at lægge pres på regeringen for at få ratificeret ILO’s konvention 189 om beskyttelse af husarbejderes rettigheder.

De fire kvinder, der er kommet ind i hovedbestyrelsen for GFBTU er: Suad Mohammed Mubarak, Zainab Abu Deeb, Najat Abdul Hussain og Khatoon Al-Aradi

Ulandssekretariatet samarbejder med GFBTU om kvinderettigheder, mediestrategi og arbejdsforhold for migrantarbejdere. Suad Mohammed Mubarak er medlem af Det arabisk-danske netværk for kvinder i fagbevægelsen, som er understøttet af Ulandssekretariatet.

Suad Mohammed Mubara deltager i et særligt arrangement tirsdag d. 17. maj på Women Deliver i København. Under titlen "Unions Deliver" diskuteres kvinders økonomiske rettigheder på arbejdsmarkedet. Hvis kvinders potentiale forløses kan det være en gigantisk økonomisk faktor, som vil styrke væksten. Blandt paneldeltagerne er Sharan Burrow, generalsekretær for International Faglig Sammenslutning og Lisa Kelly fra Unifor, Canadas største privatsektor-fagforbund. Arrangører er LO, FTF, 3F og Ulandssekretariatet.

Se mere her

AddToAny

Share/Save