Kvindelige LO-formænd fra nær og fjern

Af Jacob Rosdahl, Ulandssekretariatet
17. maj 2017
Ulandssekretariatets formand Lizette Risgaard møder Libyens kvindelige LO-formand Nermin Sharif til en udveksling om ligestilling og international solidaritet. Om at hjælpe hinanden til fælles kamp på tværs af landegrænser. Og om at tage en kugle for sagen.
Nermin Sharif fortæller levende om hendes kamp i Libyen. Foto: Jacob Rosdahl
Nermin Sharif fortæller levende om hendes kamp i Libyen. Foto: Jacob Rosdahl

”Jeg har stor respekt for de kvinder, som stiller op i lande, hvor man kan blive fængslet for at være medlem af fagbevægelsen.”

Sådan sagde LO-formand Lizette Risgaard, da hun mødte formanden for Libyens LO, Nermin Sharif, ved et møde i Ulandssekretariatets Arabisk-Danske Ligestillingsnetværk i 3F-forbundshuset den 16. maj. Netværket består af kvindelige tillidsvalgte fra Bahrain, Egypten, Tunesien, Jordan, Libyen, Palæstina, Marokko og Danmark.

Mødet omhandlede forskellige typer globale udfordringer for fagbevægelsen, især set med ligestillingsbriller. Og Nermin Sharif kvitterede med sin personlige historie, hvor hun ikke alene har tilbragt en del nætter i libyske fængsler, men ligefrem har været udsat for tre mordforsøg.

”En kugle koster kun en dollar – så billigt kan et liv være,” fortalte Nermin Sharif, som ved en enkelt lejlighed har fået en kugle i armen.

Vigtigt at stå sammen

Lizette Risgaard talte om, hvor vigtigt det er at arbejde på tværs af grænser – som det for eksempel sker gennem Ulandssekretariatet – for at skabe bedre arbejdsforhold i verden:

”Jo mere samarbejde der er på kryds og tværs, desto nemmere bliver det at sikre bedre arbejdsforhold. Og det gælder også lige forhold,” sagde Lizette Risgaard og uddybede med ligestillingsvinklen:

”Og det er vigtigt for kvinder at stå sammen. Det gør mændene, skulle jeg hilse og sige.”

Kultur forhindrer ligestilling

Lizette Risgaard talte om de kulturelle faktorer, som forhindrer ligestilling, og det er noget, som Nermin Sharif kender til. Hun begyndte i fagbevægelsen ved at stifte en fagforening – og blive formand – på den havn, hvor hun var ene kvinde blandt flere hundrede mænd. På et tidspunkt blev hun formand for Libyens havnearbejderforbund. Mod alle odds – og formentlig verdens eneste kvindelige havnearbejder-formand. Ved revolutionen i Libyen i 2011 blev hun partisan, og ved snilde  udmanøvrerede forstokkede mænd og kæmpede hun sig op til at blive LO-formand i 2015.

”Da jeg først blev valgt ind i landsorganisationens ledelse, lagde de – mændene – ud med at ville give mig et lille bitte ligestillingsområde. Så kiggede jeg rundt og kunne konstatere, at jeg var den eneste revolutionære blandt en masse skrivebordsmænd. Så jeg tror, de lyttede, da jeg foreslog en organisationskomité – og dermed havde jeg en reel platform, hvor jeg kunne få kvinder frem i fagbevægelsen,” fortalte Nermin Sharif.

Lizette Risgaard og Nermin Sharif
Lizette Risgaard og Nermin Sharif, to LO-formænd og stærke kvinder. Foto: Jacob Rosdahl

Kvinder på alle poster

Lizette Risgaard understregede det vigtige i, at der sidder kvinder på alle typer poster i fagbevægelsen:

”Det tog lidt over 100 år før kvinderne var med til at vælge en kvindelig LO-formand. Men vi må have kvinderne til at stille op i lokal-afdelingerne,” sagde hun og nævnte ”det gode eksempels magt” fra nogle af de lande, hvor Ulandssekretariatet arbejder, for eksempel Nermin Sharif fra Libyen og Bahrain og Tunesien, hvor det blandt andet netop er lykkedes fagbevægelsen at lobbye for et nyt lovforslag om barselsorlov.

”Det handler ikke om ret og uret. Det handler om liv og død,” sluttede Nermin Sharif, ”og ligestilling kommer ikke kun til at tage 15 år – men generationer”.

Arab-Danish Gender Equality Trade Union Network blev dannet i 2013 som en del af Det Arabiske Initiativ og er organiseret af Ulandssekretariatet i samarbejde med FIU-Ligestilling – et partnerskab mellem Dansk Metal, Serviceforbundet og 3F. Der er otte deltagerlande: Danmark, Egypten, Tunesien, Bahrain, Jordan, Marokko, Libyen og Palæstina.

 

AddToAny

Share/Save