Kenyas fagbevægelse bliver stærkere

af Lene Frøslev, Ulandssekretariatet
11. februar 2019
Lærernes fagforening KNUT har sluttet sig til Kenyas hovedorganisation COTU. Det styrker fagbevægelsen i landet.

Et af Afrikas største fagforbund har tilsluttet sig Kenyas hovedorganisation, COTU (Central Organisation of Trade Unions). Det er lærernes faglige organisation KNUT (Kenya National Union of Teachers), der efter længere tids forhandlinger er gået med i COTU, og det er en stor styrkelse af den samlede fagbevægelse i Kenya, mener Ulandssekretariatet.

“KNUT er langt det største forbund i Kenya med meget stor gennemslagskraft og en høj organisationsprocent. Med tilslutningen fra KNUT kan COTU’s indflydelse kun blive endnu større,” siger Jørgen Assens, der er leder af Ulandssekretariatets programarbejde i blandt andet Afrika.

Historisk beslutning

COTU’s mangeårige generelsekretær Francis Atwoli betegner udvidelsen af COTU som historisk, og han har til kenyanske medier sagt, at KNUT og COTUs samlede styrke vil “bringe store resultater for arbejderne i Kenya.”

Lærernes organisation var oprindeligt medstifter af COTU for mere end 50 år siden, men regeringen forbød dengang offentligt ansatte at være med i en faglig hovedorganisation.

Siden da har KNUT stået alene, bortset fra en kort periode i en mindre faglig paraplyorganisation for offentligt ansatte. Det var en strid om lederskabet i denne organisation sidste år, der fik sat gang i forhandlingerne mellem KNUT og COTU.

Foto: Carsten Snejbjerg

Vil styrke forhandlingsmulighederne

KNUT ledes af en stærk generalsekretær, Wilson Sossion, der kom til magten ved et kampvalg i lærerorganisationen i 2013.

“Enhver fagforenings rolle er at kæmpe for sine medlemmers rettigheder. Ved at tilslutte os COTU vil vi styrke kvaliteten af vores forhandlingsprocesser til gavn for medlemmerne,” sagde Wilson Sossion ved en ceremoni, som fejrede tilslutningen i Nairobi.

KNUT har en fire-årig overenskomst, og det er målet at få den ned på to år.

“Det kan vi ikke gøre alene. Vi er her for at opbygge solidaritet og netværk. Samarbejdet vil give os international respekt,” understregede KNUT-lederen.

Ved samme lejlighed understregede COTU’s generalsekretær Francis Atwoli, at fagbevægelsens større styrke vil tvinge regeringen til at lytte.

“Vores lands skæbne og fremtid vil blive afgjort af arbejdende mænd og kvinder,” konstaterede Atwoli.

KNUT’s formand, Wycliffe Etole Omucheyi, er blevet medlem af COTU’s bestyrelse.

Også den mindre lærerorganisation KUPPET (Kenya Union of Post Primary Education Teachers) med 80.000 medlemmer har tilsluttet sig COTU.

KNUT støttes af Ulandssekretariatet, BUPL og Danmarks Lærerforening. KNUT har flere end 200.000 medlemmer, og hver af landets skoler har en uddannet, faglig tillidsperson. COTU har nu mere end 2 millioner medlemmer i Kenya.

AddToAny

Share/Save