Kenyansk fagforening går online og fordobler medlemstallet

Af Anders Bjørn og Søren Bjerregaard, Ulandssekretariatet
11. juli 2018
Efter lanceringen af en ny online medlemsportal for to år siden har fagforbundet for private sikkerhedsvagter i Kenya fået mere end dobbelt så mange medlemmer. Platformen skal nu inspirere hvervekampagner i andre fagforbund.
Dennis_Wendo_Kenya_National_Private_Security_Workers'_Union
Dennis Wendo, kommunikationsmedarbejder hos KNPSWU, er begejstret for den nye IT-løsning. Foto: KNPSWU

Forbundet Kenya National Private Security Workers' Union (KNPSWU) oplevede indtil for et par år siden faldende medlemstal. For at vende udviklingen etablerede de i samarbejde med ILO (International Labour Organisation) en online portal, hvor nye medlemmer kan melde sig ind. Før oprettelsen af portalen lød medlemstallet på 35.000 vagter, der primært var organiseret gennem traditionelle dør-til-dør kampagner.

”På to år er medlemstallet steget til 80.000, og portalen har stor andel i denne stigning. Den betyder, at vi ikke længere behøver at bruge flere dage på at besøge folk i landområderne. De kan nu gå direkte ind på vores hjemmeside og blive medlem. Det er meget mere simpelt og tidsbesparende for både os og medlemmerne,” forklarer Dennis Wendo, der er kommunikationsmedarbejder hos KNPSWU.

Arbejdere i den uformelle økonomi organiseres

Dennis Wendo peger videre på, at den nye portal gør det nemmere at organisere vagter, der er ansat på mere eller mindre uformelle vilkår.

”Portalen gør, at vi ikke længere behøver at gå gennem arbejdsgiverne, hvilket hidtil har været den almindelige praksis. Via portalen har vi samtidig set, at det er nemmere at nå ud til arbejdere i den uformelle økonomi, der blandt andet er kendetegnet ved, at de driver forretning selvstændigt,” fortsætter han.

Mange sikkerhedsvagter i Kenya ansættes privat uden nogen form for overenskomst, overtidsbetaling eller ferieordning. Faglig organisering er derfor et afgørende skridt mod bedre arbejdsforhold.

”Nøgleområderne er retshjælp, lønforhold, krisehjælp, overtidsbetaling og uniformer,” fortæller Dennis Wendo. Herudover samarbejder fagforeningen med Kenyas landsorganisation, COTU, om blandt andet videreuddannelse. Hidtil har over 2.500 medlemmer være på kursus i fag som arbejdsret, kollektive forhandlinger og konflikthåndtering.

sikkerhedsvagter_kenya
Uniformerede vagter fra KNPSWU. Foto: KNPSWU

Kenya satser på IT-innovation

Kenya er vant til at gå forrest med IT. Mest kendt er nok pengeoverførsel via mobiltelefoner;  M-Pesa, som blev lanceret for mere end 10 år siden og efterfølgende har vendt op og ned på måden man betaler, overfører og modtager penge. Senere har sektorer som transport, landbrug og bæredygtig energi også nydt godt af nye kreative teknologiske innovationer. Begrebet innovation er ofte noget, der rimer på ny iøjnefaldende teknologi, men begrebet dækker dog også over nye måder at bruge eksisterende teknologier og metoder, og det er netop hvad KNPSWU gjorde med sin nye medlemsportal. Initiativet er inspireret af den kenyanske regerings såkaldte e-government-strategi, der sigter på IT-drevne politikker og reformer:

”I samme ånd har vi i KNPSWU nedskrevet en ambitiøs plan, der kort sagt beskriver, hvordan vi forestiller os at udnytte potentialet i ICT-teknologier fuldt ud i vores daglige operationelle arbejde. Heldigvis har den nye strategi båret frugt, hvilket både vi og vores medlemmer nu nyder godt af,” siger Dennis Wendo.

Ulandssekretariatet bidrager til videndeling i brug af IT-værktøjer

Kenyas landsorganisation, COTU, har siden 2014 arbejdet målrettet med innovationsprojekter. I samarbejde med Ulandssekretariatet er COTU nu ved at lave en ’best practise manual’, som skal rulles ud i Kenyas fagforbund. Manualen skal inspirere og vise fagforeningsledere og IT-medarbejdere, hvordan man kan bruge eksisterende IT-løsninger til at mobilisere og engagere eksisterende medlemmer samt hverve nye. KNPSWU’s nye medlemsportal er et af de mange eksempler, som er med i manualen.

Herudover var Ulandssekretariatet for nylig tovholder på en workshop, hvor fagforeningsfolk fra blandt andet Ghana og Sierra Leone hørte om KNPSWU’s medlemsportal og delte deres egne erfaringer med IT-baserede hvervekampagner.  

AddToAny

Share/Save