Jobløs vækst fastholder Filippinerne i fattigdom

Af Lene Frøslev
26. februar 2013
Den filippinske økonomi betegnes som Asiens springende tiger, men det er kun de rige og den øverste middelklasse, der får gavn af fremgangen i et land med 10 mio. arbejdsløse.

Filippinerne har 92 millioner indbyggere og er det 12. mest befolkningsrige land i verden. Landet har en af de største vækstrater i regionen, men en meget ringe fordeling af goderne. Hver fjerde filippiner lever for under en dollar om dagen. 10 procent af de rigeste filippinere ejer over 80 procent af landets rigdomme.

Du kan møde Rodel og se mere til forholdene i bl.a. Filippinerne i Ulandssekretariatets nye dokumentarfilm 'Den gode vækst', som kan bestilles gratis her på hjemmesiden.

På et affaldsbjerg i et af Manilas største slumkvarterer bor Rodel sammen med sin kone og ni børn. Rodel er daglejer, og ofte må han gå arbejdsløs fordi der ikke er jobs at få.

På trods af en boomende økonomi i Filippinerne må Rodel og titusindvis af mennesker som ham leve i yderste fattigdom. Massiv korruption, høj inflation og stor befolkningstilvækst er nogle af årsagerne til, at den massive vækst i disse år hverken genererer arbejde til befolkningen eller bidrager til at bekæmpe fattigdom.

Der er omkring 10 mio. arbejdsløse og underbeskæftigede arbejdere som Rodel. Og regeringens egen befolkningskommission betegner direkte Filippinernes økonomiske eventyr som “jobløs vækst”.

“Den gennemsnitlige filippinske familie er fattig.(...) Den voldsomme vækst i arbejdsstyrken   er en udfordring for arbejdsmarkedet. Så selv om økonomien vokser, så er det stadig en jobløs vækst,” sagde kommissionens vicedirektør Rosalinda Marcelino på en konference tidligere på måneden.

Tigerøkonomi og tillid

Den økonomiske vækst i Filippinerne er i disse år på et niveau, som de færreste troede muligt for bare ti år siden. Med vækstrater på op til 7 pct. betegnes Filippinerne af bl.a. Verdensbanken som Asiens nye tigerøkonomi.

“Filippinerne er ikke længere Østasiens syge mand, men en voksende tigerøkonomi,” noterer Verdensbankens landedirektør i Filippinerne, Motoo Konishi. Han understreger en god makroøkonomisk stabilitet og en sund fiskal situation.

De fleste iagttagere tilskriver væksten øget tillid til præsident Benigno Aquino, som har sit fokus på god regeringsførelse. Men det er stadig de ti pct. rigeste, der ejer 80 pct. af landets rigdomme, og godt hver fjerde filippiner lever under en dollar om dagen.

På billedet ses Rodels hjemmebyggede hus. Foto: Tobias Bavnsgaard

Rettigheder misligholdes

En undersøgelse, som Ulandssekretariatets samarbejdspartner i Filippinerne, ACIW, (fagforeningen for byggesektoren og arbejdere i den uformelle økonomi) viser at kun 10 pct. af arbejdsgiverne overholder de fastsatte regler for minimumsløn og øvrige lovpligtige arbejdsvilkår.

ACIW argumenterer, at hvis de omkring 2 mio. arbejderne i byggesektoren bare fik deres løn udbetalt til tiden, så ville det i sig selv bidrage til fattigdomsbekæmpelse inden for egne rækker.

Udover korruption og inflation er befolkningstilvæksten et af de største problemer i forhold til fattigdomsbekæmpelsen. Arbejdsstyrken vokser med omkring 1 mio. nye arbejdere hvert år, og 10 pct. af befolkningen må tage til udlandet og arbejde for at forsørge familien.

Den jobløse vækst gør det således vanskeligt for Filippinerne at nå FNs mål om at halvere fattigdommen inden 2015. Ifølge landets udviklingsorganisation NEDA vil det kræve 4 mio. nye jobs om året og nye investeringer svarende til 3 mia. kr., hvis fattigdommen skal elimineres.


ACIW - Association of Construction and Informal Workers

NEDA - National Economic and Development Authority

AddToAny

Share/Save