Intensivt træningsprogram skal sikre nye huse til hjemløse efter oversvømmelse: Bygningsarbejdere i Filippinerne hjælper klimaof

Af Lene Frøslev
Jordskælv og oversvømmelser, tsunamier og mudderskred er tilbagevendende naturkatastrofer i Filippinerne. Senest med et jordskælv i begyndelsen af februar, der har kostet mindst 48 mennesker livet på øen Negros i den centrale del af øriget.

Men det er ikke mindst den katastrofale tyfon med det lokale navn Sendong, der fik Filippinerne til at toppe FNs liste over de lande i verden, der er værst ramt af naturkatastrofer. En rekord, der bl.a. skyldes at Filippinerne ligger i top tre over områder, der er værst truet af klimaforandringer.

Sendong-tyfonen ( der internationalt har navnet Washi) ramte den sydlige Mindanao-ø den 17. december, og den har krævet mindst 1.430 menneskeliv, og titusinder er blevet hjemløse.

I forbindelse med katastrofen er Ulandssekretariatets partnerorganisation i Filippinerne, ACIW (Association of Construction and Informal Workers), gået aktivt ind i hjælpen til tyfon-ofrene. Det sker med et intensivt træningsprogram, som ikke alene vil hjælpe nogle af de hjemløse med nye huse. Det vil også give en række af ofrene en konkret bygningsarbejderuddannelse samtidig med, at de er med til at bygge deres egne huse.

”Mange af vores bygningsarbejdere var selv ofre for Sendongs vrede. Alligevel er vi gået i samarbejde med andre fagforeninger om at få genopbygget huse til ofrene. Der er behov for at mindst 45.000 hjem skal genopbygges til ofrene,” oplyser generalsekretær for ACIW, Meynardo Nonoy Palarca.

Sammen med organisationen Federation of Free Workers (FWW) har bygningsarbejderne i ACIW planlagt et program, hvor etablerede bygningsarbejdere oplærer ofrene selv i bygningsteknik. Det sker ved en slags ”learning-by-doing”-proces, hvor oversvømmelsesofrene bliver oplært og får en officiel kvalifikation samtidig med at de bygger deres eget hus.

Sendong-typonen ramte den store by Cagayan de Oro på Mindanao den 12. december 2011. 10 timers intensiv regn medførte overvældende oversvømmelser. Visse steder faldt der mere end 200 mm. regn, hvilket medførte, at vandstanden i floderne steg med op til tre meter. Hundreder blev dræbt i løbet af natten, da mudderskred ødelagde husene, der var bygget op ad bjergsskråninger.

Forud for Sendong oplevede filippinerne en række tilfælde af mudderskred og oversvømmelser, og mange mennesker blev grebet af panik, da et jordskælv på 6,7 på Richterskalaen den 6. februar ramte nord for byen Dumaguete på Negros-øen.

FNs særlige repræsentant for bekæmpelse af katastrofer, svenske Margareta Wahlström, besøgte efterfølgende de værst ramte Sendong-områder på Mindanao. Hun sagde, at skaderne er sammenlignelige med den store tsunami, der ramte det indiske ocean i 2004.

Filippinerne havde sidste år 33 større naturkatastrofer, og dermed kom øriget øverst på listen over lande, der blev værst ramt i 2011.

En anden FN rapport fra University’s Institute for Environment and Human Security har placeret Filippinerne i top tre af de lande, der er i størst fare for at blive ramt af katastrofer som følge af klimaforandringer.

De tre øverste er Stillehavs-landene Vanuatu, Tonga og Filippinerne.

AddToAny

Share/Save