Hjælp til løsarbejdere i Nepal

LO-region Midtjylland samler ind til et radioprojekt i Nepal undersolidaritetskampagnen ’Gør Noget’. Projektet skal producereradioudsendelser om faglige rettigheder og forære radioer til nepalesiske løsarbejdere.

I Nepal er der mange fattige løsarbejdere af alle slags, som arbejder med f.eks. landbrug, husbyggeri og rickshaws. Disse løsarbejdere har ret til understøttelse. Det er der bare ikke ret mange af dem, der ved, for løsarbejderne er de dårligst uddannede, og størstedelen er også analfabeter. En række radioudsendelser skal være med til at informere disse løsarbejdere og andre arbejdere om faglige rettigheder. Radio Lumbini Radio er et nyere fænomen i Nepal – den første ’frie’ radio, som ikke var kontrolleret af staten, begyndte at sende i 1997, og Radio Lumbini fulgte hurtigt efter i 1999. Radiostationen ligger i det sydlige Nepal, 20 km. fra grænsen til  Indien, og eksisterer med støtte fra bl.a. Mellemfolkeligt Samvirke. 

Om end kun få løsarbejdere har en radio, er de trofaste lyttere af Radio Lumbini. Projektet, som skal hjælpe løsarbejderne, går derfor ud på at hyre en journalist til at sende et fagligt oplysende program hver uge på både det nationale sprog nepali og det lokale sprog bhojpuri, som tales af halvdelen af befolkningen i området. 

Mange arbejdere tilhører netop den gruppe, og fagforeningerne i området vil være med til at identificere emner, der er relevante at tage op i radioen. Der skal ansættes en lokal journalist til at lave udsendelser om faglige forhold i ét år. Dernæst skal der købes et antal radioer, som helst skal opsættes som lytterterminaler på fabrikker, busterminaler og andre steder, hvor løsarbejderne bruger meget af deres tid. 

Det koster ca. 70.000 kr. at have radioprogrammet kørende i et år. For 20.000 kr. mere kan radioprogrammet spredes til 5 andre radiostationer i regionen. En enkelt radio af nogenlunde kvalitet koster ca. 50 kroner i Nepal.

International aktion 2007

’Gør Noget’-kampagnen er en del af en landsdækkende kampagne, hvor alle danske LO-regioner og LO ungdom hver har valgt et projekt, de vil indsamle penge til. Alle projekterne har fokus på rundt omkring i verden. Indsamlingen løber fra den 12. marts til den 1. maj.

 

AddToAny

Share/Save