Hele verdens mål

Af Ulandssekretariatet
FN’s 17 verdensmål gælder for alle lande – både rige og fattige – fordi klodens problemer har betydning for os alle.

Det giver god mening at støtte udviklingslandene - og især fagbevægelsen i udviklingslandenw. Hvis vi afhjælper fattigdom i udviklingslandene, handler de måske mere med os og er med til skabe flere danske arbejdspladser. Hvis der er krig i et land, kan det medføre strømme af flygtninge – som kan presse vores sociale sikkerhedsnet – selvom vi bor langt væk fra krigen. Og vi ved nu, at hele kloden må stå sammen for at løse problemerne med klima og miljø.

Fagbevægelsen bakker op om de 17 verdensmål, men et mål er særlig interessant – nemlig Verdensmål 8. Det handler om at skabe ordentlige jobs og bæredygtig vækst. Hvis man har et arbejde og en indkomst, kan man udover at forsørge sin familie, give sine børn en bedre skolegang, man kan leve sundere og mere bæredygtigt, man betaler skat og bidrager til samfundet. Et godt arbejde skaber en god cirkel.

Det kræver, at der er gang i hjulene i samfundet, men det kræver også, at jobbet er ordentligt. Det vil sige ordentligt betalt, at der er ordentlige vilkår, og at man bliver behandlet ordentligt – også når man bliver syg eller kommer til skade. Derfor er det vigtigt, at regeringen støtter op om ordentlige jobs, investerer i uddannelse og sundhed, sociale sikkerhedsnet og sikrer fornuftig lovgivning på arbejdsmarkedet.

Alt det kommer ikke bare dumpende. Det kræver en lang, sej kamp, som vi i Danmark har ført blandt andet gennem fagbevægelsen i over 100 år. I udviklingslandene arbejder mennesker efter danske forhold, benhårdt – og derfor er det vigtigt, at fagbevægelsen er der for dem.

Læs mere i magasinet #Uland.

Se videoer fra den store danske konference om Verdensmål 8 og læs om konferencen her.

AddToAny

Share/Save