Harald Børsting: Vækst og beskæftigelse afgørende i udviklingspolitikken

Af Helle Schøler Kjær
Der var mange ting ved den gamle regering, LO ikke kunne lide, men der var også én ting, der faldt i god jord. ”Det var en vigtig del af den tidligere regerings udviklingspolitik, at den lagde vægt på vækst og beskæftigelse”, siger Harald Børsting. ”Jeg synes ikke, man skal have berøringsangst over for den private sektor”

LO formand Harald Børsting byder den nye radikale udviklingsminister Christian Friis Bach velkommen, men er bekymret over, at han ikke har hørt så meget om væksten i den private sektor.

”Det lyder lidt som om, perspektivet om vækst og beskæftigelse er gledet i baggrunden, og det er noget skidt”, siger Harald Børsting. ”For er der noget, der er brug for i de lande, så er det vækst og beskæftigelse”.

Rettighedsminister

Den tidligere udviklingsminister Søren Pind opfattede sig selv som ’Frihedsminister’. Christian Friis Bach siger, at han i stedet vil være ’Rettighedsminister’.

”Det er et meget godt perspektiv”, siger Harald Børsting. ”De faglige rettigheder krænkes utallige steder. Det at være faglig tillidsmand er et af verdens farligste job. Mange steder i verden bliver de taget til fange, mishandlet – og nogen bliver dræbt. Så det er vi tilhængere af. Men folk bliver jo ikke mætte af rettigheder”, tilføjer LO formanden.

I den borgerlige regeringstid blev der lagt stor vægt på støtte til små og mellemstore virksomheder, der skulle trække en udvikling i gang. Også omfordeling var med i den tidligere regerings udviklingspolitik.

LO’s udviklingsarbejde

LO er selv med til at give penge til udviklingsbistand gennem Ulandssekretariatet LO/FTF. Det sker – som det fremgår af navnet – i et samarbejde med FTF. Ulandssekretariatet har aktiviteter i Asien, Afrika og Latinamerika og de arabiske lande. Størstedelen af pengene kommer fra EU og Danida, men LO medlemmerne er også med til at finansiere arbejdet gennem deres kontingent.

”Hvis man spørger, hvad LO medlemmerne får ud af det, er det her og nu international solidaritet”, siger Harald Børsting. ”Vi bistår faglige kammerater i de lande med at opbygge det generelle beredskab. Vi giver dem kompetence til at forhandle med arbejdsgiverne og indgå i 3-partsforhandlinger. Det er vores lille bidrag til, at kolleger i udviklingslandene kan ændre på deres løn og arbejdsvilkår”.

Det gavner medlemmerne

På langt sigt er det også til gavn for LO-medlemmer i Danmark at støtte fagbevægelsen i udviklingslandene, understreger Harald Børsting. Hvis der er ordentlige løn og arbejdsforhold i udviklingslandene, kan det ikke betale sig for virksomhederne at blive ved med at flytte efter den laveste løn.

”På langt sigt begrænses den ulige konkurrence af, at kollegerne i de lande får bedre vilkår. Men her og nu handler det om solidaritet”.

Sammen med den internationale fagbevægelse fører LO kampagne for ’Anstændigt arbejde’ som en del af FN’s 2015 mål om at afskaffe fattigdom og sult i verden.  Det vil sige ikke blot vækst og beskæftigelse, men også anstændige arbejdsforhold og en rimelig løn. Omfordeling er et nøgleord. Ofte betyder stor vækst i udviklingslandene nemlig større ulighed, større forskel på rig og fattig. For LO har det stor betydning, at det princip er en del af udviklingspolitikken.  

”Der skal være en stor portion hjælp til selvhjælp”, siger LO-formand Harald Børsting, der appellerer til, at den nye regering bevarer vækst og beskæftigelse som et omdrejningspunkt for udviklingspolitikken.

  

 

 

 

 

AddToAny

Share/Save