Fra lærling i Lemvig til læremester i Nepal

Heidi Røndbjerg-Christensen
15. august 2019
De to multismede Jonas Thesbjerg og Christian Leegaard Nicolajsen rejste tidligere på året til Nepal, hvor de tilbragte en del af deres læretid på nogle af de mange byggepladser i hovedstaden Kathmandu. Tirsdag fortalte de deres efterfølgere på Skjern Tekniske Skole om, hvordan det var at skifte deres jyske lærepladser ud med en nepalesisk.

Hvordan kan man som håndværkerlærling komme til udlandet og prøve sine sociale og praktiske evner af i sin læretid?

Det og mange andre relaterede spørgsmål kunne de godt 100 fremmødte elever få svar på, da to tidligere elever fra Skjern Tekniske Skole tirsdag var mødt op selvsamme sted for at fortælle om deres praktiktid i Nepals hovedstad Kathmandu.

Jonas Thesbjerg og Christian Leegard Nicolajsen, der i dag er færdiguddannede multismede, skiftede tidligere på året lærepladserne i henholdsvis Ørnhøj og Lemvig ud med et fem ugers ophold på to nepalesiske byggepladser.

”Man skal bare gøre det – komme ud og opleve noget nyt, mens man er i lære. Jeg vil klart opfordre andre til at gøre det,” lød det fra Christian Leegaard Nicolajsen, der også var udsendt sammen med to danske VVS-lærlinge gennem fagforbundet Dansk Metal, Blik & Rør, Tekniq Arbejdsgiverne og Ulandssekretariatet.

Sammen med Jonas Thesbjerg svarede Christian Leegaard Nicolajsen under sit oplæg på sin tidligere skole på elevernes praktiske spørgsmål om alt fra internetforbindelsen i Kathmandu, til deres boligforhold under opholdet og finansieringen af dette.

Eleverne på Skjerns Tekniske Skole hører om, hvordan de kan komme i praktik i et udviklingsland.

Anderledes arbejdsforhold

De to multismede kunne også berette om nepalesiske arbejdsforhold, der fik tilhørerne til både at ryste på hovedet og trække på smilebåndet, når de hørte, hvordan sikkerheden på en byggeplads kan se ud i et udviklingsland, hvor arbejdsgiverne ikke har samme fokus på arbejdsforholdene som i Danmark. Begge smede blev skånet for de farligste opgaver, som de lokale i stedet udførte. Og det gav stof til eftertanke.

”Det giver noget at tænke over, og man sætter mere pris på sine egne forhold, når man ser andre have det værre,” forklarede Jonas Thesbjerg.

Både han og Christian Leegard Nicolajsen oplevede, at de fagligt var væsentligt bedre klædt på til arbejdet end de nepalesiske kolleger. Trods sproglige udfordringer kunne de derfor lære fra sig og hjælpe de arbejdere, der talte engelsk. Til gengæld fik de selv udvidet deres horisont på andre måder.

”Det var en helt anden kultur, og det var spændende at opleve. Til andre vil jeg sige: Bare gør det,” siger Christian Leegard Nicolajsen.

Selvom det går fremad med fattigdomsbekæmpelsen i Nepal, er det fortsat et af de fattigste lande i Sydasien med lavere økonomisk vækst en nabolandene. Størstedelen af den erhvervsaktive befolkning i Nepal er beskæftiget i den uformelle økonomi, og de er derfor ikke omfattet af regler for sikkerhed, arbejdsmiljø eller social sikring. Sammen med en række lokale fagforbund arbejder Ulandssekretariatet for at forbedre det sociale sikkerhedsnet og arbejds- og levevilkårene for arbejderne i den uformelle økonomi.

Denne artikel er produceret med økonomisk støtte fra den Europæiske Union. Afsenderen af denne artikel er alene ansvarlig for indholdet. Det afspejler på ingen måde EU’s holdning.

 

AddToAny

Share/Save