Fra fagligt aktiv i Jordan til den internationale fagbevægelse

Christina Nordvang Jensen
26. februar 2020
For Rana Abu Lauha har hendes engagement i Jordans fagbevægelse kastet en ny interessant opgave af sig.
Deltagere fra kvindenetværk symboliserer med deres håndaftryk, at de tager afstand fra vold og overgreb begået mod kvinder. Foto: Christina Nordvang Jensen

Rana Abu Lauhas vej ind i fagbevægelsens verden begyndte med en konflikt blandt de kvindelige kolleger på hendes arbejdsplads. De var utilfredse med forskelsbehandlingen i forhold til løn og rettigheder, og episoden fik Rana Abu Lauhas til at fokusere på, hvordan man kan opnå bedre arbejdsvilkår. 

“Det var her, at jeg begyndte at interessere mig for fagbevægelsesarbejde, og jeg besluttede mig for at blive en del af den verden for at kæmpe mod undertrykkelsen af kvinder.”

I dag er hun næstformand i Jordans serviceforbund og forkvinde for landsorganisationen GFJTU’s ligestillingsudvalg. Hun har været en del af Ulandssekretariatets kvindenetværk siden 2015, og det har været med til at forme hende som kvinde, men også som fagligt aktiv.

“Netværket er vigtigt, fordi det giver mig styrke, selvtillid og ny viden. Det er et seriøst netværk, og til hvert møde lærer jeg noget nyt og bliver inspireret. Jeg får en støtte og opbakning fra de andre kvinder, der gør, at jeg får fornyet energi og tro på mit arbejde. Det er noget af det vigtigste, jeg tager med mig fra møderne”. 

Rana Abu Lauha er for nylig blevet medlem af kvindekomitéen i ITUC. Foto: Christina Nordvang Jensen

Når hun kommer tilbage til Jordans hovedstad Amman, hvor hun bor og arbejder, har hun den mentale kuffert fyldt med ny inspiration og erfaringer. 

“Hver gang føler jeg mig endnu mere klar til at kæmpe videre. Vi finder styrke i hinandens forskelligheder og fælles kamp”, siger Rana Abu Lauha og tilføjer, at hun ved dette møde især har lært meget om forhandling. 

“Både hvordan man kan bruge det, men også at vi skal arbejde på, at kvinder i højere grad skal indtage stillinger, hvor de er med som beslutningstagere og har mere lederansvar. Det skal jeg tilbage og fokusere på”. 

Rana Abu Lauhas faglige rejse er langt fra slut. På det seneste netværksmøde i december 2019 kunne hun fortælle de andre kvinder, at hun netop er blevet medlem af kvindekomitéen i ITUC, den internationale sammenslutning af fagforbund, som repræsenterer flere end 200 millioner arbejdere i over 160 lande. En annoncering, der fik de andre kvinder i netværket til at kalde hende ‘bad ass’ og rose hendes imponerende indsats. 

“Jeg er glad for deres støtte. Det er stort for mig at opnå. Det er et kæmpe ansvar, men jeg glæder mig meget. Det viser, at de ser os og værdsætter fagbevægelsens arbejde i Jordan. Der er stadig rigtig meget at gøre, så det giver mulighed for at brede mit arbejde mere ud,” siger Rana Abu Lauha.

AddToAny

Share/Save