FNs migrationspagt styrker international solidaritet

Tekst: Søren Bjerregaard
30. september 2019
I Myanmar er migration på godt og ondt en del af den økonomiske og sociale hverdag. Fagbevægelsen har derfor store forhåbninger til FNs pagt om migration.
Maung Maung, præsident for hovedorganisationen CTUM. Foto: Minzayar Oo.

”Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration” skal sikre, at migration foregår under ordnede forhold og dermed forbedre hverdagen for millioner af migranter.

”FNs migrationspagt sigter på at gøre forholdene bedre for arbejdsmigranter, og det er samtidig et område, hvor den internationale fagbevægelse kan gøre en stor forskel. Derfor er migrationspagten en stor mulighed for os,” siger Maung Maung, der er præsident for Ulandssekretariatets partnerorganisation i Myanmar, hovedorganisationen CTUM (Confederation of Trade Unions of Myanmar).

Migrationspagten blev sidste år vedtaget af 152 lande. Fem lande - herunder USA - stemte imod.

”Den giver en enestående mulighed for standse skadelige myter om migration og give en fælles vision for, hvordan vi får migration til at være en styrke for alle vores nationer,” sagde FNs generalsekretær António Guterres.

Han er ikke blind for, at migration kan give politiske spændinger og menneskelige tragedier, men vil med pagten understøtte og understrege de positive effekter:

”Migration giver økonomisk vækst, reducerer ulighed og forbinder forskellige samfund,” sagde generalsekretæren.

Pagten er ikke juridisk bindende og derfor kræver det handling, hvis de gode intentioner skal omsættes til bedre forhold for de millioner af arbejdsmigranter, der forlader deres hjemlande i håbet om en bedre fremtid.

”FN-pagten kan gøre en enorm forskel, men det kræver konkrete tiltag. De mange arbejdere, der migrerer fra Myanmar har brug for støtte i modtagerlandene,” lyder det fra Maung Maung. Myanmars regering anslår at 4,3 mio. burmesere bor og arbejder i udlandet.

Tekstilarbejdere i Myanmar. Foto: Minzayar Oo.

Modtagecentre en del af løsningen

Ifølge Maung Maung er der brug for modtagecentre, der kan hjælpe med papirarbejde og med at sikre ordentlige forhold for migrantarbejdere. De fleste søger mod Thailand, mens Malaysia modtager næst flest migrantarbejdere fra Myanmar:

”Vi har et migrantcenter, der hjælper migranter i Thailand og det gør en stor forskel. Men der er brug for flere migrantcentre, og lige nu arbejder vi på at starte et center i Malaysia. Vores samarbejde med fagbevægelsen derovre er allerede godt, og med et migrantcenter, hvor der for eksempel tales burmesisk, kan vi hjælpe de mange arbejdsmigranter, der har problemer med chikane, lønudbetaling, overarbejde eller andet,” fortsætter Maung Maung.

Men projektet mangler finansiering:

”Vores eget og en hel masse tilsvarende projekter kan hjælpe migrationspagten til at blive virkelighed. Men det kræver at landene bag pagten frigiver ressourcer, så vi kan komme i gang. Jeg håber de kommer snart,” slutter Maung Muaug.

Ulandssekretariatet samarbejder med Myanmars hovedorganisation CTUM (Confederation of Trade Unions in Myanmar). CTUM har kun været tilladt siden januar 2015.

Denne artikel er produceret med økonomisk støtte fra den Europæiske Union. Afsenderen af denne artikel er alene ansvarlig for indholdet. Det afspejler på ingen måde EU’s holdning.

 

AddToAny

Share/Save