Faglige kurser i Jordan fører til overenskomster og nye medlemmer

Af Lene Frøslev, Ulandssekretariatet
14. marts 2017
Lønstigning, faglig vækkelse og øget selvtillid blev de konkrete resultater, da tillidsfolk lærte om faglige rettigheder og social dialog.
Ahmed Al Ryati er tillidsmand i vandforsyningsselskabet i havnebyen Aqaba. Foto: Mohamed Hassan

En ny overenskomst, snesevis af nye fagforeningsmedlemmer og øget faglig bevidsthed. Det er det konkrete udbytte af faglige træningskurser, som fagbevægelsen i Jordan har gennemført i samarbejde med Ulandssekretariatet.

86 ledere fra fagforbund under Jordans landsorganisation GFJTU (General Federation of Jordanian Trade Unions) har deltaget i de faglige grundkurser, og på en række lokale opfølgningskurser er snesevis af arbejdere blevet klogere på deres faglige rettigheder.

46-årige Ahmed Al Ryati er en af dem. Han er tillidsmand i vandforsyningsselskabet i havnebyen Aqaba, og med viden fra det faglige grundkursus er det lykkedes ham og hans kolleger at få forhandlet virksomhedens første overenskomst hjem.

Det har konkret ført til omgående forfremmelser og lønstigninger for næsten halvdelen af virksomhedens 450 medarbejdere. Derudover vil alle ansatte hvert femte år blive forfremmet og få en lønstigning på fem procent. Alle medarbejdere får et boligtilskud og en ekstra månedsløn som bonus pr. år.

“Jeg har lært at indgå i social dialog og hvordan, man forhandler med ledelsen. Vi har nu et forbedret forhold til ledelsen, og vi formår at håndtere arbejdernes problemer som strategiske partnere i stedet for modparter,” fortæller Ahmed Al Ryati.

Viden giver flere medlemmer

Efter at have deltaget i det faglige grundkursus underviste Ahmed Al Ryati selv en snes af sine kolleger på et lokalt opfølgningskursus på virksomheden i Aqaba. Her lærte en snes nyansatte om faglige rettigheder, og hvor vigtigt det er at have en fagforening i ryggen. Og ved kursets afslutning meldte de sig alle ind i fagforeningen.

En række andre af deltagerne i grundkurset kan fortælle lignende historier. Og ikke mindst de fagligt aktive kvinder fortæller, hvordan faglig viden og resultater skaber øget selvbevidsthed.

Manal Khrisa er medlem af elektrikerforbundet. Foto: Mohamed Hassan

Kvinder får selvtillid

“Tidligere holdt kvinderne sig i baggrunden og var generelt ikke interesserede i fagligt arbejde. Det har ændret sig med de lokale kurser på arbejdspladsen, og både jeg selv og mine kvindelige kolleger er blevet bevidste om, at vi som kvinder kan deltage aktivt i fagforeningsarbejdet,” fortæller Manal Khrisa, der med sine 31 år er et af de yngste medlemmer af det jordanske elektrikerforbund.

Også Randa Al-Khaldi har fokus på kvinders faglige rettigheder.

“Jeg vil gerne medvirke til, at kvindelige arbejdere får viden om deres rettigheder og tilskynde til, at flere kvinder opnår ledende positioner i fagforeningen,” siger hun.

Deltagere i grundkurserne er blevet spurgt, hvilke emner der er de vigtigste på det jordanske arbejdsmarked lige nu. Svarene er nogenlunde entydige: en for lav minimumsløn og for høj arbejdsløshed.

På nuværende tidspunkt svarer den jordanske minimumsløn til cirka 1900 kroner om måneden. Der er 13 procents arbejdsløshed.

Den jordanske hovedorganisation General Federation of Jordanian Trade Unions (GFJTU) forsøger i samarbejde med Ulandssekretariatet at udvikle og sikre bedre politikker for arbejderne, for eksempel i forhold til bedre arbejdsvilkår.

 

AddToAny

Share/Save