Faglig træning kan forandre liv

Skrevet af Jacob Rosdahl
20. november 2019
”Vi har nu fået stabile kontrakter og arbejdstider – og punktlig lønudbetaling hver måned.” Det fortæller Bessy Sagastume (25), som er sygeplejerske på det offentlige hospital i Santa Barbara i det vestlige Honduras.
Trods mange udfordringer forsøger sygeplejerskerne at yde kvalitetshjælp til patienterne. Foto: Elmer Martinez.

Hun er medlem af sundhedsarbejderforbundet (SITRAMEDHYS) og har fået gavn af de regionale aktiviteter, som Public Service International (PSI) har gennemført i Honduras med støtte fra Ulandssekretariatet. Projektet går ud på at udvikle faglige strategier for, hvordan arbejdstagerrettighederne kan forbedres i Guatemala, Honduras og Nicaragua.

Bessy Sagastume arbejder på hospitalets fødegang, hvor hun trods mange udfordringer forsøger at yde kvalitetspleje til patienterne. Fagforeningens undervisningsforløb har blandt andet lært hende, hvordan man som sygeplejerske kan skabe stærke arbejdsrelationer på arbejdspladsen – og at kunne udvikle sig fagligt og personligt inden for alle områder af livet.

Offentlige besparelser

Beskæftigelsessituationen i sundhedssektoren i Honduras har været kritisk, siden regeringen i 2013 begyndte at indføre besparelser. Det har ført til en permanent mangel på læger og sygeplejersker, idet sundhedssektoren har været udsat for massive fyringer. Ofte som følge af udliciteringer og korttidskontrakter. Det er en af grundene til, at Ulandssekretariatet støtter Bessy Sagastumes fagforbund i kampen for at sikre ordentlige arbejdsforhold og stabilitet i ansættelsen.

Bessy Sagastume er sygeplejerske på fødegangen og tillidsmand. Foto: Elmer Martinez.

Bedre vilkår

En anden stor sejr er en mere fleksibel arbejdsdeling, hvilket åbner muligheder for, at nye generationer af sygeplejersker kan prøve nye opgaver af og udvikle sig fagligt. Derudover har de forhandlet sig til arbejdsmiljøtillæg, ferie med løn, pensionsordning og julegratiale – og fagforeningen har opnået, at der serveres mad til indlagte patienter. Bessy Sagastume nævner også en andelslåne- og sparekasse, som der findes 15 af i Honduras. ”Låne- og sparekasserne hjælper de unge og kvinderne. Især unge kvinder tilhører den mest udsatte gruppe. De er ofte målet for diskrimination og overgreb i et samfund, der er domineret af en macho-kultur,” fortæller Bessy Sagastume.

I Guatemala, Honduras og El Salvador støtter Ulandssekretariatet PSI’s (Public Service International) regionale indsats for at styrke forbundene inden for sundhedssektoren, forsyningssektoren (vand og el), og de kommunalt ansatte med at forhandle og gøre deres krav om ordenlige arbejdsforhold gældende.

AddToAny

Share/Save