Den skæve verden

Ulandssekretariatet sætter i 2016 fokus på global ulighed ved at zoome ind på landene Myanmar og Nepal. Dette sker gennem en spændende fotoudstilling og et studie udarbejdet af DIIS i samarbejde med Ulandssekretariatet, som går bag om uligheden på arbejdsmarkedet i de to asiatiske lande.
Klosterskolelæreren Dein Na i Myanmar. Foto: Carsten Snejbjerg

Ulighed er kommet i fokus de seneste par år. Den franske økonom-superstjerne Thomas Piketty skriver i sit værk Kapitalen i det 21. århundrede, at uligheden vil stige med større og større hast.

Aviserne fortæller, hvordan et meget lille antal mennesker, som alle kan rummes i en bybus, ejer lige så meget som halvdelen af jordens befolkning.

Studie i ulighed

Ulandssekretariatet har i samarbejde med Danmarks Institut for Internationale Studier (DIIS) studeret ulighed i forskellige grupper arbejdere i Nepal og Myanmar.

Studiet afslører mange slags ulighed: Det er for eksempel stærkt symbolsk i forhold til den globale ulighed, at Nepals bærere slæber rundt på rige turisters oppakning, så de kan få deres livs oplevelse i Himalaya.

Tekstilarbejderne i Myanmar kommer fra landet og arbejder i 8-10 timer seks dage om ugen. Når dagen er omme, har de tjent 20-25 kroner. Oveni har de ondt i kroppen af arbejdsskader. De betaler prisen for de riges dyre modetøj.

Link til studie fra DIIS om ulighed, fattigdom og fagbevægelsen i Nepal og Myanmar

Burmesiske kvinder udfører hårdt landarbejde i den bagende sol. Foto: Carsten Snejbjerg

Ulighed i øjenhøjde – fantastisk fotoudstilling

Ulandssekretariatet har sendt den prisvindende danske fotograf Carsten Snejbjerg på reportage-opgave i Nepal og Myanmar, hvilket der er kommet fem stærke skildringer ud af. Billederserierne har vi med hjælp fra to journalister, som ligeledes har besøgt de to lande, sat sammen til en udstilling. Udstillingen turnerer i forskellige fagforbund.

Liste over udstillingsdatoer

Læs mere om de fem grupper arbejdere fra Nepal og Myanmar:

NEPAL

Bærere

Bygningsarbejdere

MYANMAR

Landarbejdere

Lærere

Syersker

 

AddToAny

Share/Save