Danske lærlinge i verdensklasse

Af Søren Bjerregaard, Ulandssekretariatet
5. februar 2019
Seks danske metal-lærlinge har været i 6 ugers praktik i Tanzania for at skrue på traktorer og mejetærskere. Her har de haft mulighed for at afprøve alt det, de har lært på deres erhvervsuddannelse – men i en hverdag, der er meget anderledes.

På mange måder er alt som det plejer, når seks danske lærlinge reparerer traktorer og landbrugsmaskiner i regionen omkring Kilimanjaro-bjerget i Tanzania. De får nemlig olie på fingrene og noget fra hånden, når de skruer i traktorer, der ikke kan starte og mejetærskere, der ikke vil tærske. Men intet er helt som de er vant til, når kollegaerne taler swahili, reservedelslageret er tre ugers kørsel væk, og der er mus i sengen.

Og så er der spørgsmålet om kulturen:

”Alt foregår i et roligt tempo, hvor stress og jag er begreber, de stort set ikke kender til. Det kunne vi lære lidt af,” fortæller Kenneth Kristensen, der sammen med kammeraterne Mads, Sebastian, Jacob og to gange Martin får brug for meget af det, de har lært om landbrugsmaskiner på Erhvervsskolerne Aars.

Udover faglige færdigheder klarer de udfordringerne med humør, tålmodighed, myggespray og masser af gåpåmod. Det kan du opleve i fire TV-udsendelser, som bliver sendt første gang d. 6. februar på TV2’s regionale stationer TV Lorry, TV Nord, TV MIDTVEST og TV Syd.

Samarbejde mellem fagbevægelse, arbejdsgivere og skole

Det er Dansk Metal og Ulandssekretariatet, der sammen med Erhvervsskolerne Aars og Maskinhandlerforeningen har arrangeret turen til Tanzania, og det er anden gang, danske metal-lærlinge deltager i et solidaritetsprojekt og kommer i praktik i Tanzania.

Lærlingene var i Tanzania i fem uger i efteråret 2018 og kommer fra landbrugsmekaniker-uddannelsen. I Tanzania deltager den tekniske skole, Arusha Technical College, og traktorforhandlerne John Deere og New Holland samt sukkerrørsplantagen TPC, som har en stor maskinpark, der løbende vedligeholdes.

Alsidig erhvervsuddannelse

”I starten var vi lidt bekymrede for vores elever, men de har taget rigtig godt imod det. Det stod hurtigt klart, at eleverne ville få den fedeste oplevelse, hvis de kommer ud til nogle virksomheder, hvor de kunne få en del af deres praktikophold, siger Ulf Givskov Bender, der er direktør for Erhvervsskolerne Aars. Skolen er den eneste i Danmark, der uddanner entreprenør- og landbrugsmaskinmekanikere.

De seks lærlinge er alle medlemmer af Dansk Metal, og forbundet bakker op om turen for at vise noget om, hvor alsidig en erhvervsuddannelse er.

“I Danmark er vi vant til et højt arbejdstempo, men i Tanzania skulle vi danske mekanikerlærlinge passe på med at arbejde for hurtigt, da vi ellers kunne komme til at træde deres egne mekanikere over tæerne,” fortæller Kenneth om praktiktiden hos John Deere-forhandleren.

Mads og Jacob løser problemer sammen med de tanzanianske kolleger. Foto: Søren Bjerregaard

Kasper Palm, der er forbundssekretær i Dansk Metal siger:

”Det at have sit fag og sin uddannelse og lige pludselig stå ude i nogle nye omgivelser og faktisk også gå fra at være lærling til også at være den person, der skal lære fra sig. Det er med til at vise, hvor højt et niveau vores uddannelser rent faktisk ligger på.”

Problemerne kan løses i fællesskab

For Ulandssekretariatets leder, Mads Bugge Madsen, handler turen også om at vise verden som den er: 

”Det at få en faglig uddannelse, der giver mange muligheder. Man kan komme ud at rejse, man kan komme ud og hjælpe i verden. Et af de vigtige elementer er at gøre de unge opmærksom på, at verden er stor og problemerne skal løses i fællesskab,” fortæller han.

Og for Kenneth, som boede hos en familie i Tanzania under praktikken, er det ikke kun det faglige, som gjorde indtryk:

“At få lov til at opleve deres hverdag og komme ind under huden på dem har været en kæmpe oplevelse, som har gjort utrolig stort indtryk på mig,” fortæller han.

Optagelserne er fra TV2 programmet ”Lærlinge i Tanzania,” hvor vi følger seks lærlinge, der bruger deres danske erhvervsuddannelse til at hjælpe til på værksteder og importører i Tanzania. I ugens afsnit kan du bl.a. se lidt om opstarten på den afrikanske savanne. Du kan se hele afsnittet på flere regionale TV-stationer fra 6. februar eller her.

AddToAny

Share/Save