Danske elektrikere giver nyt håb til børnearbejdere i Bangladesh.

Af Ulandssekretariatet
16. maj 2013
I Dansk El-Forbunds solidaritetsprojekt oplæres fattige teenagedrenge i grundlæggende el-færdigheder. Det giver 100 drenge en ny chance og en vej ud af ekstrem fattigdom.
BILS-skolen i Bangladesh. Foto: Finn Brasen

Ibrahim og Mohammed på 16 år er børnearbejdere. Siden de var ganske små, har de bidraget til familiens overlevelse gennem udmattende og underbetalte job i træ- og beklædningsindustrien i Bangladesh. I dag har drengene fået en ny chance. De er optaget på det første hold af teenagedrenge, som nu bliver oplært i elektrikerfagets grundfærdigheder på Dansk El-Forbunds workshop. Det har betydet, at både drengenes selvtillid og indkomst er steget markant.

Ibrahim har i dag skiftet det farlige og dårligt lønnede børnearbejde ud med et job som medhjælper hos en elektriker og drømmer om selv at blive selvstændig:

”Jeg er meget glad for, at den indkomst, jeg nu får fra et bedre job, kommer min familie til gode.”

El-workshoppen åbnede i 2012 med en toårig bevilling på i alt 220.000 kroner fra Dansk El-Forbund og giver mulighed for, at næsten 100 drenge kan få et job og dermed komme væk fra den ultimative fattigdom.

”Unge mennesker skal have en chance i livet. Det får de ved at komme i gang med en uddannelse, og her var en konkret mulighed for at hjælpe unge i vores eget fag,” fortæller Jørgen Juul Rasmussen, forbundsformand i Dansk El-Forbund, om baggrunden for, hvorfor forbundet gik ind i projektet.

”Det er en markering af, at vi lever i en globaliseret verden. Vi kan ikke blot vende ryggen til, og samtidig kan vi ikke hjælpe hele verden. Det her projekt gav os mulighed for at gøre en lille, men dog helt konkret forskel for unge mennesker ude i verden.”

Solidaritetsarbejdet har altid været vigtigt for Dansk El-Forbund, også selv om forbundet i dag har færre ressourcer til området end tidligere, siger Jørgen Juul Rasmussen:

”Vi har været glade for at samarbejde med Ulandssekretariatet, fordi de har fingrene nede i mulden og erfaringer med Bangladesh og projektarbejde. Sagt på en anden måde, så var der ikke blevet et projekt uden dette samarbejde.”

Jørgen Juul Rasmussen er overbevist om, at det også appellerer til hans egne medlemmer, når forbundet støtter unge i samme fag.

El-workshoppen ligger på den skole, som BILS – Bangladesh Institute of Labour Studies – driver i Karaniganj uden for hovedstaden Dhaka. 

Læs mere om solidaritetsprojektet

Læs mere om Ulandssekretariatets arbejde og resultater i årsrapporten

AddToAny

Share/Save