Danske drenge skal i lære i Kathmandu

Af Søren Bjerregaard Jepsen
11. marts 2019
Fire danske lærlinge er på vej til Nepals hovedstad, hvor de skal give en hånd med på store byggepladser.
Billede af de fire lærlinge
Fra venstre mod højre: Patrick, Jonas, Christian og Jonathan

De regner bestemt ikke med, at tingene foregår som de plejer, når de skal i lære i Kathmandu.

”Jeg elsker, når der sker noget nyt og spændende i hverdagen. Derfor søgte jeg om at komme med til Nepal, og derfor er jeg nu på vej,” fortæller VVS-lærling Patrick Denbak.  

Sammen med Jonathan Dybvad Nielsen, der også er VVS’er, skal han tilbringe de næste fem uger i lære hos VVS-virksomheden Microtech, mens multismedene Jonas Thesbjerg og Christian Nicolajsen skal være hos Workshop of Engineering Suppliers (WES), der står for metal-arbejdet på nogle af Kathmandus største byggepladser.

Byggefirmaerne har stadig travlt efter jordskælvet i 2015, der jævnede tusindevis af bygninger med jorden. Genopbygningen går langsomt fordi veluddannede håndværkere er en mangelvare: 

 ”Det bliver også spændende at opleve, hvordan de laver VVS-arbejde. De har nok ikke samme moderne værktøjer som os. Der kan vi nok lære noget af de løsninger, de alligevel er i stand til at lave. Måske kan jeg lære at tænke løsninger på en anden måde i dagligdagen bagefter,” fortæller Jonathan Dybvad.

De fire drenge skal arbejde på byggerier, der bl.a. skal huse hoteller, kontorer og en bank. De skal bo på et vandrehjem, der er i gåafstand fra deres midlertidige arbejdspladser. Såvel trafik som omgivelser er af en helt anden størrelsesorden end i en landsby i Vestjylland:

Ris til morgenmad og trængsel på gaderne

”Vi har godt nok nogle bakker i Abildaa, men det er nok noget andet med bjergene dernede. Vi har også en rundkørsel, hvor der af og til kan være tre biler ad gangen, men det bliver nok også noget andet med trafikken i Kathmandu,” siger Jonas Thesbjerg, der også forventer at forplejningen bliver en oplevelse:

”Men mon ikke man også kan blive mæt af maden dernede. Jeg har hørt, at vi får ris til morgenmad. Det kan man vel også vænne sig til,” fortsætter han.

Fritiden skal ikke spildes på øl og lange formiddage på langs:

”Når vi har fri i weekenderne, så gælder det om at komme ud og opleve noget i landet. Der må blive meget at fortælle til familien og vennerne, når vi kommer hjem igen,” fortæller Christian Nicolaisen.

Lærlinge på vej til Nepal i lufthavnen
Så er der afgang!

Ulandssekretariatet, Dansk Metal, Blik&Rør og Arbejdsgiverne støtter solidaritetsprojektet, der sætter fokus på nogle af de muligheder, de danske erhvervsuddannelser giver. Herudover skal et seminar og møder med arbejdsmarkedets parter støtte erhvervsskolerne i Nepal. Ulandssekretariatet arbejder sammen med de tre hovedorganisationer i Nepal – bl.a. for at sikre et fredeligt og stabilt arbejdsmarked.   

Denne artikel er produceret med økonomisk støtte fra den Europæiske Union. Afsenderen af denne artikel er alene ansvarlig for indholdet. Det afspejler på ingen måde EU’s holdning.

AddToAny

Share/Save