CSR svejser arbejdere og direktører sammen

Af Psyche Roxas-Mendoza
31. juli 2019
Hun er den eneste kvindelige svejser blandt Allied Metals 68 medarbejdere. Men 29-årige Hazel Arado vil hellere snakke om arbejdsmiljø og efteruddannelse end om kønsroller.
Hazel Arado, kvindelig svejser. Foto: Nana Buxani

I begyndelsen af 2017 gik Allied Metals med i et CSR-projekt, der i første omgang fokuserer på at højne sikkerheden på filippinske arbejdspladser.

 ”Sikkerhedstræningen gjorde både os arbejdere og ledelsen opmærksomme på behovet for sikkerhedsudstyr. Det betyder, at vi nu har fået handsker, svejsemasker, briller og sikkerhedssko,” fortæller Hazel Arado.

Tidligere havde svejserne på Allied Metals slet ikke masker på, når de svejsede køkkener sammen til McDonald’s og andre kæderestauranter. I stedet dækkede de mund og næse med sammenrullede T-shirts.

Fagforeningen løser konflikter

”Nu er vi kommet dertil, at vi får nyt sikkerhedsudstyr helt gratis, når det gamle er slidt ned,” fortsætter Hazel Arado begejstret. I produktionshallen har de også fået afskærmninger på svejseapparater og metaludskæringsmaskiner. Hazel Arado har været medlem af en fagforening siden 2016 og fortæller, at hun meldte sig ind, fordi hun dermed blev dækket af overenskomsten og ikke skulle stå til regnskab over for cheferne alene. Over de sidste par år er forholdet mellem ledelse og fagforening blevet kraftigt forbedret:

”Før i tiden udskød vi alle konflikter til overenskomstforhandlingerne. Nu har vi fået et samarbejdsudvalg, hvor vi løbende diskuterer arbejdsmiljø og arbejdsvilkår. Det har givet et meget bedre samarbejdsklima,” siger Hazel Arado.

Mønsterbryder i sikkerhedssko

Hazel Arado voksede op i et skur i en fiskerby. Nu bor hun i en lille lejlighed sammen sine forældre, sin svigerinde og en nevø. De fleste dage vågner hun op kl. 5.30 og skynder sig hen på fabrikken, der ligger halvanden kilometer fra hjemmet. Her arbejder hun indtil kl. fire om eftermiddagen eller senere, hvis der er overarbejde.

Det var absolut ikke et tilfælde, at Hazal Arado blev metalarbejder. Efter gymnasiet tog hun et kursus i svejsning, og herefter blev hun hurtigt ansat på en mindre metal-virksomhed. Da hun søgte job på Allied Metals for et par år siden, var det først gang, de ansatte kvinder.

”Vi var flere kvindelige ansøgere, men jeg var den eneste, der bestod testen. Jeg gjorde bare mit bedste og så blev jeg ansat,” siger hun.

Ulandssekretariatet får hjælp af CO-Industri og Dansk Industri til at styrke CSR i de filippinske organisationer og virksomheder. Projektet er med sit fokus på konkrete rettigheder noget helt nyt i Filippinerne.

Hazel Arado hygger med familien efter fyraften. Foto: Nana Buxani

AddToAny

Share/Save