Bog bygger bro mellem fagbevægelse og lokalbefolkning

Af Heidi Hvid Hansen
23. maj 2013
Fagbevægelsen i Pakistan tager utraditionelle midler i brug i kampen for at støtte arbejderne og udbrede kendskabet til fagbevægelsen. En ny bog forener religion og arbejdstagerrettigheder i en stærkt religiøs og urolig provins.

I den uroplagede Khyber Pakhtunkhwa provins i Pakistan tæt på grænsen til Afghanistan er befolkningen udbredt skeptisk over for fagbevægelsen. Her i området er fundamentalismen udbredt, Taleban har stor indflydelse, og det skaber vanskelige vilkår for både fagligt arbejde og udviklingsarbejde. Og arbejdet bliver ikke nemmere af, at befolkningen primært taler pashto og ikke urdu, som er Pakistans officielle sprog.

De vanskelige arbejdsvilkår har fået Ulandssekretariatets samarbejdspartner Pakistan Workers Federation til at tage utraditionelle metoder i brug for at udbrede kendskabet til arbejdstagerrettigheder, støtte demokratiudvikling og bidrage til stabilitet i grænseområdet.

Den faglige landsorganisation har med støtte fra Ulandssekretariatet udgivet bogen ’The Concept of Labour in Islam’ på provinsens mest udbredte sprog pashto. Bogen forklarer med udgangspunkt i Koranen, hvordan de religiøse principper gør sig gældende i forhold til arbejdstagerrettigheder og arbejdsstyrken i det 21. århundrede.

Bogen er oprindeligt skrevet i 1984 på engelsk af Khalil-ur-Rehman, formand for All Pakistan Federation of Labour, siden oversat til urdu og nu altså også til pashto.

Pakistan fagbevægelse
Fremmødet ved boglanceringen vidner om en mere positiv holdning til fagbevægelsen i Pakistan. Foto: PWF

Baner vejen for dialog

”Med oversættelsen af bogen er det muligt for os at nå ud til en gruppe mennesker, som normalt ikke er tilgængelige for os,” forklarer projektkoordinator Shaukar Ali Anjum fra Pakistan Workers Federation.

Bogen forener religion og arbejdstagerrettigheder og bygger dermed bro mellem fagbevægelsen og befolkningen i Khyber Pakhtunkhwa provinsen, der både er meget religiøs og meget kritisk over for ngo’ere – og over for fagbevægelsen, siger Shaukar Ali Anjum:

”Nu kan vi forklare og informere arbejderne om deres rettigheder ud fra Koranen og på det lokale sprog. Det har samtidig været med til at skabe en mere positiv holdning til fagforeningsarbejdet i området.”

Udgivelsen af bogen på pashto blev fejret i byen Swabi, og lanceringen blev dækket af flere aviser.

Pakistan Workers Federation havde arrangeret lanceringen i samarbejde med lokale digtere og forfattere. Flere end 250 personer deltog, blandt andre kendte forfattere, ledende religiøse skikkelser og repræsentanter fra over 15 organisationer.

 

Et vigtigt skridt mod tillid

Ulandssekretariatet støtter et udviklingsprogram, der ved at styrke fagbevægelsen skal bidrage til at udvikle demokrati og stabilitet i den uroplagede Khyber Pakhtunkhwa provins.

Ifølge Jens Aarup, leder af Ulandssekretariatets kontor i Filippinerne, er programmet blevet godt modtaget af lokalbefolkningen i området.

Han understreger, at oversættelsen af bogen er endnu et vigtigt skridt på vejen til at skabe tillid mellem lokalbefolkningen og Pakistan Workers Federation – en tillid, som er forudsætningen for, at udviklingsprogrammet bliver gennemført med succes.

AddToAny

Share/Save