Bahrain: Uafhængig rapport dokumenterer overgreb

Af Per Holm Hansen
Tusindvis af arbejdere blev fyret i Bahrain, fordi de deltog i demonstrationer og lovlige strejker i februar og marts 2011. Regeringen skabte en stemning, der opildnede virksomhederne til at fyre de arbejdere, der deltog i strejkerne. I nogle tilfælde opfordrede regeringen direkte til afskedigelser. Det er en af konklusionerne i en 501-siders rapport, som en uafhængig kommission offentligggjorde i Bahrain i denne uge.

’Bahrain: Human Price of Freedom and Justice’

Bahrains kong Hamad lovede efter offentliggørelsen af rapporten at reformere lovgivningen, så den følger ’international lov’. Det er et vigtigt signal, lyder det fra den Internationale Faglige sammenslutning IFS (ITUC).

”Bahrain må handle hurtigt for at implementere kongens løfte, især når det gælder fuld respekt for forsamlingsfrihed og ytringsfrihed”, siger generalsekretær i IFS, Sharan Burrow . ”Måneders undertrykkelse og vold mod fagforeningsaktivister og andre må høre op. De er blevet orkestreret af staten og understøttet af mange arbejdsgivere. Alle de fyrede må genansættes med det samme, og de falske anklager må trækkes tilbage. Kun hvis det sker, kan Bahrain begynde at tage skridt mod international anerkendelse – og få gang i økonomien og samfundet”, siger Sharan Burrow.

Om det sker, er endnu uvist. En del af de virksomheder, der har afskediget medarbejdere, har direkte forbindelse til kongehuset. Nogle har fået lange straffe. Der er 500 samvittighedsfanger i Bahrain. Det er mange i et land med under halvanden millioner indbyggere.

Fagforeningsfolk for retten i Bahrain

I november blev en del af de fængslede stillet for retten. Blandt dem også fagforeningsfolk.

Den 15. november blev tre officerer fra Gulf Air Union bragt for retten med anklager om, at de skulle udgøre en trussel mod den nationale sikkerhed. Anklagerne er dog så uspecifikke, at de vanskeligt vil kunne forberede sig på retssagen.

Formanden for Gulf Air Union, Habib Alnabbool, var en af dem, der kom for retten. I et interview til det Internationale Transportarbejderforbund, ITF, fortæller han, at han efter sin anholdelse blev overført til Indenrigsministeriet, hvor han blev forhørt, ydmyget, givet bind for øjnene og tvunget til at underskrive dokumenter, han ikke fik lov at læse.

Det vurderes i rapporten ’Bahrain: Human Price of Freedom and Social Justice’, at op mod 90 procent af de fængslede er blevet udsat for tortur.

På trods af dette har formanden for flypersonalet i Gulf Air, Habib Alnabbool, ikke været bange for at fortælle om de brud på hans forfatningssikrede rettigheder, han har været udsat for. Forfatningen giver ham blandt andet ret til at udtale sig om sin egen branche, men direktøren i Gulf Air har forbudt ham at udtale sig til medier, og særligt fremhævet Al Jazeera, som for nyligt lavede en dokumentar om de, læger der hjalp de sårede demonstranter.

Fyringer

I perioden den 15. marts til 1. juni var der erklæret undtagelsestilstand i Bahrain. I den forbindelse sendte Gulf Air en e-mail til deres ansatte. Den garanterede, at de ikke ville blive fyret, hvis de blev hjemme fra arbejde af frygt for deres egen eller familiens sikkerhed. Efterfølgende blev 230 ansatte alligevel fyret netop på grund af arbejdsfravær.

I alt er 3000 arbejdere og 59 fagforeningsledere er blevet fyret i forbindelse med protesterne i Bahrain, vurderer det Internationale Transportarbejderforbund. Samtidig er to fagforeninger blevet opløst. En trediedel af de fyrede arbejdede i 12 større firmaer i Bahrain, som Mumtalakat Holding Company har store aktieandele i. Mumtalakat Holding Company administreres af Bahrains kronprins, og efter fyringerne er de tidligere ansattes navne blevet udleveret til militæret til retsforfølgelse.

Der er uretmæssigt fyrede, som er blevet tilbudt genansættelse, men dette er på betingelse af, at de accepterer dårligere, og nogle gang ulovlige vilkår,  og at de ikke må melde sig ind i fagforeninger, fremgår det af rapporten ’Bahrain: Human Price of Freedom and Social Justice’.

Fagforeningschefer er siden fyringerne blevet nægtet adgang til deres kontorer.

Internettet brugt til anholdelser

Under det arabiske forår har internettet og medier spillet en vigtig rolle, men i Bahrain er internettet også blevet brugt til at identificere demonstrerende arbejdere. Således har sider som ’Bahrain Online’, ’Bahrain Arabia’ og ’Awakened Giant’ offentliggjort billeder af demonstrerende arbejdere, som myndighederne derefter har identificeret med navn og adresse, så de kan retsforfølges.

Anklagerne mod de demonstrerende er, at de ulovligt har forsamlet sig. De har opfordret til had og bagvasket Bahrains renommé. De anklagede bliver som oftest sat for en militærdomstol. Her er flere sager resulteret i lange fængselsdomme på 10 til 15 år, for eksempel mod læger som har hjulpet tilskadekomne demonstranter. Efter internationale protester skal sagerne mod de 20 læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale overføres til civile domstole, ligesom flere er blevet udskudt.

AddToAny

Share/Save