Asien i fokus på Blik & Rørs kongres

Af Søren Bjerregaard, Ulandssekretariatet
28. september 2018
Blik & Rørarbejderforbundets kongres 27-29. september 2018 fremhæver det internationale solidaritetsarbejde i Nepal og Myanmar og samarbejdet med Ulandssekretariatet.
Max Meyer, formand for Blik og Rør
Max Meyer besøger Ulandssekretariatets stand på kongressen

Blik & Rør kæmper for medlemmerne, men bruger også mange kræfter på at hjælpe arbejdere og fagforbund i lande, hvor arbejdsforholdene langt fra er på højde med de danske. Formand Max Meyer lagde i sin mundtlige tale på forbundets kongres vægt på forbundets solidaritetsarbejde i Nepal, ligesom han begejstret fortalte om sit besøg hos Myanmars landsorganisation.

Lærlinge i Nepal

Efter jordskælvet i Nepal for tre år siden, hvor 8.000 mennesker omkom og bl.a. 4.000 skoler styrtede sammen, gik et gigantisk genopbygningsarbejde i gang. Men i Nepal er bygningsarbejdere ofte mangelfuldt uddannet ligesom mange arbejdere vælger at migrere til især MENA-landene. På den baggrund gik Blik & Rør sammen med arbejdsgiverorganisationen Arbejdsgiverne og Dansk Metal om et solidaritetsprojekt i Nepal. Som en del af projektet, der administreres af Ulandssekretariatet, blev der sendt tre lærlinge og en faglærer til Nepal.

”Vores tre lærlinge deltog i undervisningen af 18 VVS-faglærere, og som en afslutning af lærerenes uddannelse var de sammen med de danske lærlinge ude og sørge for installation af afløb og toiletter på en skole med over 300 elever, der i over et år ikke havde haft et toilet til rådighed,” sagde Max Meyer.

Max Meyer holder tale i salen
Max Meyer i salen ved Blik og Rør

Max Meyer i Myanmar

Som bestyrelsesmedlem i Ulandssekretariatet har Max Meyer besøgt landsorganisationen CTUM, der er én af Ulandssekretariatets partnerorganisationer.

”Og kære venner, sikke en oplevelse. Jeg mødte unge superfaglige tillidsfolk, der med risiko for afskedigelser stadig kæmpede for deres kollegaers rettigheder.”

Da han besøgte CTUM, var en flok tillidsfolk midt i et træningsforløb, hvor de lærte at undervise andre tillidsfolk.  Han mødte også en gruppe tillidsmænd på tekstilvirksomheder:

”De var ivrige efter at fortælle om deres fagforeningsaktiviteter og virkede meget engagerede og opsatte på at komme til at træne andre og oplyse deres kollegaer om deres rettigheder og muligheden for at melde sig ind i en fagforening.”

Talen på kongressen var samtidig Max Meyers afskedstale. Blik & Rør skal have ny formand. Men han har ikke tænkt sig stoppe helt med at arbejde.

”Jeg brænder stadig for at gøre en forskel, især for dem, der har det sværest her på kloden, og jeg håber også i fremtiden, at jeg finder noget meningsfyldt at fylde mine dage ud med, enten herhjemme eller et sted i verden,” sagde han.

Læs om lærlingenes rejse til Nepal.

AddToAny

Share/Save