Arabiske kvinder mødes online

Af Jacob Rosdahl, Ulandssekretariatet
8. marts 2019
Gennem e-læring er det muligt for den arabiske fagbevægelse at undervise flere kvinder i fagforeningsarbejde.
Profilbillede af Hind Benammar
Hind Benammar, kontorleder af ATUC’s afdeling i Amman, Jordan.

For fagforeningsaktivister over hele Mellemøsten er den digitale tidsalder en æra af nye muligheder – ikke mindst for kvinderne.

ATUC (Arab Trade Union Confederation), som er Ulandssekretariatets regionale partner i MENA, har for nylig lanceret et projekt, som er en tre-i-ener, hvad angår træning i fagforeningsarbejde og arbejdsmarkedsforhold: Det er demokratisk, billigt og til gavn for kvinder og unge.

Et digitalt læringsrum er oprettet på et særligt website i den regionale fagbevægelse. E-klasseværelset er sat op som en video-konference og viser en lærer, som befinder sig et eller andet sted i regionen, ofte i ATUC-kontoret i Jordan – og endda i lærerens eget hjem. Alt hvad der kræves er en internetforbindelse og et webcam. Kursisterne logger ind og følger undervisningen, og de har mulighed for at debattere og stille spørgsmål som i et hvilket som helst almindeligt klasselokale.

Får fat i flere kvinder

Indtil videre har en tredjedel af kursisterne været kvinder, og det er faktisk et gennembrud, fortæller Hind Benammar, som er kontorleder af ATUC’s afdeling i Amman, Jordan.

”Vi har rigtig mange udfordringer her i regionen,” fortæller hun.

”En af dem er, at kvinder ofte ikke får lov til at rejse på grund af religiøse og kulturelle grunde. Ved at bruge e-learning kan flere kvinder deltage i undervisningen.”

Dertil kommer, at mange også er unge. E-learning appellerer til unge – og flere og flere rekrutteres gennem Facebook og andre sociale medier. Dermed opnås der større alsidighed i sammensætningen af kursister – både geografisk og altså med flere kvinder og unge.

“E-learning har små omkostninger. Hvis vi skulle sende aktivister og tillidsmænd fra hele regionen, ville vi ikke være i stand til at træne så mange. Prisen pr. kursist ville blive for høj,” siger Hind Benammar.

Deltagerne kommer fra hele MENA, og i år planlægger ATUC at gennemføre i alt 100 e-kurser med 15-20 deltagere på hver.

Læringsplatformen gør at kvinder kan mødes på tværs af grænser. Foto: ATUC

Større effekt

Kursisterne er som regel rekrutteret gennem de lokale fagbevægelser, men via sociale medier har universitetsstuderende også meldt sig til ATUC’s kurser, og det ser Hind Benammar som en fordel, da viden om arbejdsmarkedet dermed breder sig til andre dele af samfundet.

“Vi får helt sikkert en større positiv effekt gennem disse kurser,” siger Benammar.

Konkret varer hver e-læringssession to timer, og emnerne kredser om grundlæggende fagforeningsarbejde, ILO’s konventioner, ligestilling og andet med forbindelse til fagbevægelsen. Kurserne har flere niveauer. Hvert modul består af fire sessioner, og kursisterne skal bestå en eksamen, førend de kan gå videre til det næste niveau.

ATUC trænede 187 aktivister i 2018 – heraf en tredjedel kvinder.

Ulandssekretariatet understøtter desuden et kvindenetværk mellem arabiske og danske kvinder, som jævnligt udveksler erfaringer. Programmet er en del af Dansk-Arabisk Partnerskabs Program (DAPP), som er finansieret af Danida.

 

AddToAny

Share/Save