Arabiske kvinder får indflydelse

Af Søren Bjerregaard Jepsen
2. maj 2019
Arbejdernes internationale kampdag blev i Fælledparken fejret med optimisme af en gruppe arabiske kvinder, der kæmper hårdt for ligestilling og anstændige vilkår på arbejdsmarkedet.
Dekorativt billede af Fatiha Khourtal
Fatiha Khourtal, fagforeningsrepræsentant i Marokkos By- og Boligministerium

Et ligestillingsnetværk af kvinder fra MENA-landene og Danmark mødes i disse dage i København, og 1. maj blev fejret i Fælledparken i København. På kampdagen kunne kvinderne melde, at det går fremad med ligestillingen fra Marokko til Bahrain, og fra Egypten til Jordan og Palæstina.

”På netværksmøderne kan man høre om fremskridt, når det kommer til seksuel chikane og grov undertrykkelse af kvinder,” fortæller Fatiha Khourtal, der er fagforeningsrepræsentant i Marokkos By- og boligministerium.

Kvinder bruger hinandens erfaringer

Erfaringerne fra kvinderne i netværket er, at lovgivning mod diskrimination og seksuel chikane er et vigtigt skridt på vejen, der oftest bør suppleres af oplysningskampagner. Derfor har de udvekslet brochurer, videoer og uddannelsesmaterialer, der sætter fokus på problemerne.

”Jeg har været til fire netværksmøder og hver gang er jeg blevet inspireret til det faglige arbejde i Marokko,” fortæller Fatiha Khourtal.

På et møde i kvindenetværket lærte Fatiha Khourtal blandt andet, at hårdt og kollektivt pres på ledelsen er et effektivt redskab til at sikre ligestilling. Efter hjemkomsten til Marokko, indkaldte hun til fagligt møde:

”Jeg startede med at fortælle om resultaterne fra andre lande til en gruppe fagligt aktive kvinder på min egen arbejdsplads. De var meget begejstrede og vi blev enige om at lægge pres på vores egen arbejdsgiver. Det endte med, at vi sikrede betaling for overtid og weekendarbejde til alle.  Dermed fik vi stoppet en meget uheldig tendens, hvor overtidsbetaling ofte hang sammen med seksuel chikane”

De arabiske kvinder i Fælledparken, med support fra danske kvinder

Lederstillinger I Marokko

Herudover er Fatiha Khourtal også stolt over, at hun har været med til at sikre flere kvindelige chefstillinger:

”Der kommer flere og flere kvindelige chefer og i mit ministerium sidder kvinderne nu på 40 procent af lederstillingerne, og det er da værd at fejre”, fortsætter hun.

Men der er stadig meget at kæmpe for. Det generelle billede på Marokkos arbejdsmarked er nemlig, at kun hver fjerde lederstilling besat af en kvinde, og det er ifølge Fatiha Khourtal ikke godt nok:

”Jeg kan se fra min egen arbejdsplads, at det handler om at ændre holdningen hos de øverste chefer. Når de åbner op for at give indflydelse til kvinder, virker det. I fagforbundene sætter vi derfor fokus på diskrimination og på, at der skal være balance mellem kvinder og mænd på alle niveauer,” fortæller hun.

Fatiha Khourtal og de andre kvinder er i Danmark, som  en del af et kvindenetværk af arabiske og danske kvinder, som to gange om året udveksler erfaringer. Programmet er en del af Dansk-Arabisk Partnerskabs Program (DAPP), som er finansieret af Danida.

Gennem mange år har Ulandssekretariatet støttet organisering og træning af kvindelige arbejdere og støttet kvinders deltagelse i fagforeninger, bedre vilkår og ligestilling på arbejdspladser, kvinder i offentlige jobs og anerkendelsen af kvinder i den uformelle økonomi samt lobbyarbejde for kvinders rettigheder.

AddToAny

Share/Save